Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.
Hirdetés

A Magyar Nemzet megtudta: a fővárosi önkormányzat felmérte Budapest üres ingatlanjait, amelyeket a jövőben hasonló célokra hasznosítana. Három hete egy józsefvárosi bérház esett át funkcióváltáson, májusra Csepel belvárosába is megérkezhetnek a hajléktalanok. A Táncsics Mihály utca 82-84. szám alatt található iskolaépület a fővárosi önkormányzat tulajdona, az előkészületek már meg is kezdődtek az épületben, hogy minél hamarabb befogadhassák a józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai éjjeli menedékhelyen lakók egy részét a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében.

A fővárosi önkormányzat biztosítani fogja az érintett lakók teljes körének az átköltöztetést megelőző koronavírus-tesztelését. A csepeli ingatlanba tehát kizárólag olyan lakók költözhetnek majd, akiknek a teszteredménye negatív lett – közölte a lappal a fővárosi önkormányzat illetékese. Hozzátették: az ott dolgozók ezenkívül minden bentlakó esetében gondoskodnak majd a rendszeres egészségügyi rizikószűrésről, amely a testhőmérséklet ellenőrzését és az esetleges tünetek kikérdezését foglalja magában.

A lakók ellátásáról és felügyeletéről az Oltalom Karitatív Egyesület fog gondoskodni, az intézményelhagyási korlátozások miatt felmerülő étkeztetési szükségletek kielégítését pedig a fővárosi önkormányzat fogja biztosítani.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere nyílt levélben tiltakozott az egykori iskola hajléktalanszállóvá tétele ellen, mert az épület közelében óvoda, védőnői szolgálat, piac is található, ahogyan templomok, felnőtt és gyermekorvosi rendelőintézetek és iskolák is.

„A Táncsics Mihály utca Csepel egyik kiemelt és forgalmas, egyben a belvároshoz tartozó utcája. Önkormányzatunkkal és az itt lakókkal az önök esetleges szándékáról senki sem egyeztetett, a véleményünket nem kérdezték meg. Mindemellett fontos azt is megjegyeznem, hogy kerületünkben elegendő férőhely van a hajléktalanok számára. Csepel polgármestereként – amennyiben ez valós szándék – a kerületünk és az itt élők érdekében a leghatározottabban ellenzem a belvárosunkban hajléktalanszálló kialakítását” – írta a főpolgármesternek címzett levelében Borbély Lénárd.