Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét (k) Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke (b) társaságában a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én
Hirdetés

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek.

Világossá tették: Magyar Péter személye a Kereszténydemokrata Néppárt számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba. Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvan napos.

A kisebbik kormánypárt elnöke rámutatott: ez a szituáció érzelmileg is nehéz, az EPP-hez tartozás identitás kérdése is a KDNP-nek.

Felidézte, hogy a KDNP az Európai Néppárt mindkét korábbi elődjénél teljes jogú tag volt. Előbb Antall József egykori miniszterelnök, utóbb Helmut Kohl egykori német kancellár invitálta a kisebbik magyar kormánypártot az EPP elődszervezeteibe – közölte.

Hozzátette: az EP legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, látható az a szempont, amelyet az Európa Néppárt képvisel: hét képviselő, az hét képviselő, és nem mindegy a néppártnak hány képviselője van.

Korábban írtuk

A tanácskozáson szó volt az orosz-ukrán háborúról. Semjén Zsolt és Hölvényi György megerősítették a magyar álláspontot: Magyarország a béke oldalán áll, és kulcskérdés a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete.

A KDNP elnöke kérdésre Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester KDNP-t érintő kijelentéséről elmondta: kiváló városvezetőnek tartja, és egy helyi dolog volt, ami a történt.

Értékelése szerint Cser-Palkovics András – akivel telefonon is beszélt –, nagyon korrekt levelet írt. Semjén Zsolt azt mondta, az ominózus műsorban a székesfehérvári polgármester nem fejezte be a mondatot, és azt a média felkapta.

Abban igaza van Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérváron lehetne erősebb a KDNP, ezen dolgozni fognak a jövőben – mondta. Kitért arra is, hogy amióta Latorcai Csaba a főtitkár a KDNP-nél, száz új pártszervezet alakult és több mint ezren léptek be a pártba. Semjén Zsolt a jövőre nézve harmonikus együttműködésre számít Székesfehérváron.

Hölvényi György: Magyar Péter személye elfogadhatatlan számunkra az EPP-frakcióban

A KDNP számára fontos az Európai Néppárt, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének személye ugyanakkor elfogadhatatlan számunkra az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken.

Hölvényi György, a közösségi oldalán megosztott üzenetében közölte: „elmentünk a falig”.

Kijelentette: noha a KDNP számára fontos az Európai Néppárt, Magyar Péter elfogadhatatlan az EPP uniós parlamenti frakciójában, ahogy a Tisza Párt felvétele is az Európai Néppártba.