Fotó: MTI/Kiss Gábor
Soós Zoltán
Hirdetés

A marosvásárhelyi siker jelentős lélektani felhajtóerő lehet a város, egyszersmind Erdély magyarságának, hiszen az előző városvezető, a 20 éve a körülmények számára szerencsés összejátszása nyomán hatalomra került Dorin Florea két évtizedes regnálása alatt a székely fővárosnak is nevezett történelmi településen a magyar pozíciók, a magyar intézményrendszer jelentősen visszaszorult, a város egésze pedig gazdasági és kulturális értelemben a vegetálás szintjére süllyedt. Florea ezúttal a Maros megyei tanács elnökségéért indult, de elbukott.

Fontos magyar siker, hogy Szatmárnémetiben újrázhat az eddigi RMDSZ-es polgármester, Kereskényi Gábor. Nagykárolyban ugyancsak magyar emberé, a szintén RMDSZ-es Kovács Jenőé a polgármesteri szék. A mintegy 27 százalékban magyarok lakta Szászrégrenben is a párt jelöltje, Márk Endre Dezső korábbi alpolgármester nyerte el a város elöljárói tisztségét.

Csíkszeredában az RMDSZ-es belső előválasztáson győztes Korodi Attila nyert bő kétharmaddal, a Hargita megyei tanács elnöki tisztségét pedig sikerrel őrizte meg a párt jelöltje, az eddigi tanácselnök, Borboly Csaba.

Korábban írtuk

Háromszéken is megőrizte polgármesteri pozícióit az RMDSZ, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen egyaránt a regnáló polgármesterek, Antal Árpád, illetve Bokor Tibor lett a befutó.

Az Erdélyi Magyar Szövetség több bástya ledőlését kénytelen elkönyvelni, Gyergyószentmiklóson második helyre szorult Nagy Zoltán, a MESZ jelöltje Csergő Tibor RMDSZ-es indulóval szemben, és Tusnádfürdő eddigi elöljárója, Albert Tibor is vereséget szenvedett a függetlenként induló Butyka Zsolttól.

Ugyanakkor Szentegyházán Tamás Attila nyert nagy fölénnyel, és Udvarhelyszéken általában is jól szerepelt az erdélyi pártszövetség, hiszen jelöltjeik mindenütt megszorongattták, illetve számos településen, például Székelykeresztúron megverték az RMDSZ indulóit. Székelyudvarhelyen elsöprő fölénnyel győzött a város eddigi polgármestere, a magyar-román Szabad Emberek Pártja színeit képviselő Gálfi Árpád.