Hiába a folyamatos ellenzéki elégedetlenkedés, világszínvonalú sikereket ér el a magyar egészségügy a szervátültetések terén. Nemrég sikeres tüdőtranszplantációt hajtottak végre egy tizenhárom éves kislányon, ennek kapcsán hasonló sikerekről közölt gyűjtést a Ripost.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ahogy a portál írja, az elmúlt fél évben több kiemelkedő operáció is történt, valamint sikeresen zárult a félezredik hazai szívátültetés és a tízezredik transzplantáció is. Az elmúlt időszakban kiemelkedő sikereket könyvelhetett el a Semmelweis Egyetem a szervátültetés terén. Természetesen ezzel arányosan növekedett a gyógyuló betegek száma is. Évente több mint ötven szívátültetés, illetve százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt történik az intézményben. A most elvégzett tüdőátültetés a huszonötödik ilyen jellegű hazai beavatkozás volt.

Az első hazai szívátültetés a magyar orvostudomány történetének egyik kiemelkedő napja 1992. január 3-a volt – idézte fel a Ripost. Erre a napra négy évig készültek a szakemberek: Schwartz Sándor ekkor kapott új szívet. A műtétet Dr. Szabó Zoltán szívsebész vezette a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján (a mai Városmajori Klinikai Tömbben). A beavatkozás több mint két óráig tartott. Sándor egy agyhalott fiatalember szívét kapta meg. A most ötvennégy éves Schwartz Sándort ma már szinte az egész ország ismeri. Feleségével, Judittal és négy gyermekükkel él, legkisebb fiát saját magáról és – arról az emberről nevezte el, akitől visszakapta életét.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosai február közepén hajtották végre a tízezredik szervátültetést, ami egyúttal szív- és vesetranszplantációnak is minősült. A jubileumi műtétet egy harmincnégy éves nőn végezték el – ismertette az esetet Dr. Szabolcs Zoltán.

A teljes összeállítás a ripost.hu-n olvasható.

demokrata.hu