Albert Flóriánra emlékeztek péntek este, a Puskás Ferenc Stadionban, a 18 órakor kezdődött Magyarország-Liechtenstein barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt.

A találkozót eredetileg Székesfehérváron rendezték volna meg, ám az egyetlen magyar aranylabdás október 30-i halálát követően a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy a Puskás Ferenc Stadion adjon otthont a meccsnek. Ezzel tisztelegnek az egykori ferencvárosi legenda emléke előtt, miután a legtöbb mérkőzését ebben az arénában játszotta. Albert 1958. november 2-án az akkori Népstadionban mutatkozott be, a Diósgyőr elleni bajnokin rögtön két gólt rúgott, majd 1974. március 17-én utolsó összecsapását is itt játszotta – a ZTE ellen.

Az idei utolsó hazai válogatott mérkőzés előtt a drukkerek a stadion több pontján elhelyezett emlékhelyeknél tiszteleghettek a Császár előtt, rengetegen helyeztek el mécseseket. Az összecsapást megelőzően a kivetítőn egy ötperces filmmel emlékeztek az egykori kiválóságra, majd a kezdő sípszó előtt egyperces gyászszünetet tartottak. A nézőtér egyik lezárt szektorában egy hatalmas molinóval is Albertre emlékeztek.

A Gera Zoltán csapatkapitány vezette magyar válogatott fekete karszalaggal lépett pályára.

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Eredmény:

Magyarország-Liechtenstein 5-0 (2-0)

————————————-

Puskás Ferenc Stadion, 28 ezer néző, v.: Pavel Cristian Balaj (román)

gólszerzők: Priskin (10., 20.), Dzsudzsák (76.), Koman (79.), Feczesin (89.)

sárga lap: Rechsteiner (51.), Burgmeier (60.)

Magyarország:

Bogdán Ádám (Király Gábor, 81.) – Lázár Pál, Korcsmár Zsolt (Vanczák Vilmos, 62.), Juhász Roland, Kádár Tamás – Gera Zoltán (Czvitkovics Péter, 70.), Hajnal Tamás (Koman Vladimir, 63.), Tőzsér Dániel (Elek Ákos, 63.), Dzsudzsák Balázs – Priskin Tamás (Németh Krisztián, 62.), Feczesin Róbert

Liechtenstein:

Peter Jehle (Cengiz Bicer, a szünetben) – Michael Stocklasa (Ivan Quintans, 64.), Martin Rechsteiner, Yves Oehri, Martin Stocklasa – Franz Burgmeier, Martin Büchel (Sandro Wieser, a szünetben), Nicolas Hasler (Lucas Eberle, 88.), Michele Polverino – Thomas Beck (Fabian Eberle, 84.), Mario Frick (Mathias Christen, 83.)

I. félidő:

10. perc: Dzsudzsák remekül adott be a bal oldalról, az ötösön érkező Priskin pedig a kapu jobb oldalába fejelt (1-0).

20. perc: Tőzsér távoli bombáját a vendégek kapusa röviden ütötte ki, Priskin pedig lecsapott a labdára és hat méterről a kiszolgáltatott hálóőr lábai mellett a kapuba passzolt (2-0).

II. félidő:

76. perc: Vanczák tökéletes keresztlabdájával Dzsudzsák egyedül törhetett kapura, majd egy finom mozdulattal átemelte a labdát az elfekvő kapus fölött (3-0).

79. perc: Czvitkovics jobb oldali beadására nagyon rosszul mozdult ki a vendégek kapusa, így a Feczesin fejéről felpattanó labdát Koman könnyedén passzolhatta az üres kapuba (4-0).

89. perc: Németh ugrott ki ziccerben, de rendkívül önzetlenül Feczesin elé tálalt, akinek így csak az üres kapuba kellett passzolnia (5-0).

A várakozásoknak megfelelően óriási fölényben futballozott a magyar válogatott, amely a világranglistán 90 hellyel előzi meg a liechtensteini csapatot. Az első félidőben legfőképpen a széleken, és inkább a bal oldalon vezetett veszélyesebb akciókat Egervári Sándor együttese, Priskin éppen egy ilyen támadás végén szerzett vezetést, majd újfent ő volt eredményes egy kipattanót értékesítve. Bogdánnak, a magyarok fiatal kapusának mindössze egyetlen védést kellett bemutatnia az első negyvenöt percben.

A fordulást követően visszavett a hazai gárda, így jóval kevesebb veszélyes szituáció alakult ki a liechtensteiniek kapuja előtt. A csendesen csordogáló összecsapás hangulatát aztán Dzsudzsák törte meg, az orosz Anzsi Mahacskala légiósa egy rendkívül elegáns emeléssel növelte háromgólosra a magyarok előnyét. Ez lendületet adott a csapatnak és két perc múlva Koman már a negyedik hazai gólt szerezte.

A 89. percben Feczesin is betalált, de a ráadásban is növelhette volna még előnyét a gárda, ám az eredmény már nem változott.

– Bíztató jeleket láttunk, néhányan éltek a lehetőséggel, de voltak halványabb teljesítmények is a mai nap folyamán. Leült a mérkőzés a találkozó egyes időszakaiban, de ez a liechtensteini csapat szoros mérkőzéseket játszott a skótokkal vagy a litvánokkal is, ugyanakkor a minőségi fölényünk megvolt az összecsapáson. A végén talán egy kicsit túl lezserek is voltunk, de elégedetlenek semmiképpen sem lehetünk – mondta Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

(MTI)