Mélyen elítéljük a legutóbbi akciókat, amelyek Munkács városa vezetőségének az ámokfutását jelentik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a munkácsi kistérségben elkövetett magyarellenes akciókról. A napokban Dercen és Fornos magyar többségű községekben az éj leple alatt távolítottak el magyar feliratokat és zászlókat a kárpátaljai magyarok intézményeiről, továbbá mindenféle indoklás nélkül menesztették a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját, Schink Istvánt, aki tizenhét éve vezette az intézményt.

Hirdetés

A KMKSZ elnöke úgy fogalmazott: rendkívül méltatlannak tartják, hogy a munkácsi vezetés folytatta a rombolást.

Tavaly októberben ugyanis a polgármester, Andrij Baloga, illetve nagy befolyással bíró édesapja, a parlamenti képviselő Viktor Baloga – akik jól ismertek magyarellenes kirohanásaikról – eltávolították az összmagyar jelképnek számító turulszobrot a munkácsi várból. Talapzatára az ukrán nemzeti címerként szolgáló háromágú szigony került ünnepélyes átadással.

Ez nem egy ukrajnai vagy kárpátaljai szintű magyarellenes tendencia, kizárólag a munkácsi kistérségen belüli, magyarellenességbe burkolt politikai bosszú – nyilatkozta a napilapnak egy munkácsi lakos.

Kifejtette: a kárpátaljai, illetve az ukrajnai politikai élet szereplői nagyon jól ismerik Balogáékat, hiszen már minden olyan párt színében tündököltek, amelyről feltételezték, hogy a hatalom része lesz. A nyilatkozó elmondta: jelenleg nincs Viktor Baloga mögött politikai erő, ez frusztrálja őt, és keresi a helyét az ukrán politikai palettán.

Úgy gondolja, hogy most a legtrendibb valamilyen szélsőséges vonal kegyeit követni, és ez a magyarellenesség jól jön – mondta.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk