Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Lezsák Sándor
Hirdetés

Vajon mi köti össze a C-vitamint, a zajta­lan gyufát, a környezetbarát ólommentes benzint, a golyóstollat, a Béres Cseppet és a vizsolyi Bibliát? Mindegyik találmány, illetve szellemi alkotás ötlete egy-egy magyar tudós fejéből pattant ki a korábbi évszázadok során. Ezen csúcsteljesítmények, illetve a magyarságra jellemező különleges értékek előtt tiszteleg a frissen átadott lakiteleki Hungarikum kiállítóház.

Elismerésre méltó nemzeti eredményeinket belföldön és a határainkon túl is egyre inkább méltányolják. De ahogy Lezsák Sándor, a Hungarikum Ligetet működtető Lakitelek Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke fogalmaz, hosszú út vezetett el odáig, hogy hazánk külképviseletein ma már nem skót whiskyvel, hanem szatmári szilvapálinkával koccintanak a nemzeti ünnepeken és a fogadásokon.

Játszva tanulni

Lezsák Sándor hangsúlyozza, a Hungarikum Liget esszenciája, hogy az idelátogatók belülről éljék meg a Himnuszt, a magyar nemzet jelképét.

– A harminc éve gyarapodó Hungarikum Liget számomra a Kárpát-haza évszázados, évezredes értékeinek kultúraközvetítő, hagyománytisztelő helyszíne. Ennek, a szállodát, éttermet, nappali kórházat, termálfürdőt, sportolási lehetőséget is kínáló minőségi környezetnek lett az újabb gyöngyszeme a Hungarikum kiállítóház, amelynek termei virágszirmokat formáznak. Huszonöt éves pedagógusi pályafutásom alatt magyar–történelem szakos tanárként mindig arra törekedtem, hogy élményszerűen és hitelesen adjam át a gyerekeknek az ismereteket. Ezt a játszva tanulni szemléletet próbáltuk érvényesíteni a magyar géniuszok csúcsteljesítményének lakiteleki bemutatásánál.

Korábban írtuk

Lezsák Sándortól megtudjuk, hogy a tematikusan, tudományterületek szerint felépített csarnokokban a gyerekek interaktív játékokon keresztül mélyíthetik el ismereteiket. Mindehhez QR-kód-olvasó applikáció és úgynevezett foglalkoztatófüzetek nyújtanak segítséget, amelyek játékos feladatok, fejtörők megoldásán át vezetik végig a látogatót a csarnokokon. A XXI. századi technikát felvonultató érintőképernyős játékok mellett archív interjúk is szemléltetik a magyar kutatók kiemelkedő, gyakran világraszóló alkotásait.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Magyar lángelmék

A Géniuszok útján indulunk el, hogy fejet hajtsunk a magyar tudósok példaértékű teljesítménye előtt. A legkiválóbbak között emlékezhetünk Szent-Györgyi Albertre, mindmáig egyetlen olyan természettudósunkra, aki hazai kutatásokért érdemelte ki az orvosi és élettani Nobel-díjat.

De rácsodálkozhatunk Irinyi János vegyésznek, a robbanásmentes biztonságos gyufa feltalálójának életművére is, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején Kossuth Lajos kérésére – az ágyúöntés és puskaporgyártás irányítójaként – tudományos munkája mellett aktív politikai szerepet is vállalt.

A magyar tudósok panteonját Oláh György kémiai Nobel-díjas vegyészprofesszor munkássága is gazdagítja, aki bár az 1956-os forradalom után családjával együtt elhagyta hazánkat, amerikai állampolgárként sem tagadta meg magyar gyökereit. Földi maradványait végakarata szerint 2017-ben a budapesti Fiumei úti Sírkertben helyezték örök nyugalomra.

A Kémikusok arcképcsarnokát a Feltalálók lenyűgöző csapata követi. Élükön Jedlik Ányossal, a „villanydelejes forgany”, vagyis az első villanymotor megalkotójával, mellette a digitális számítógép atyjaként ismert Neumann János matematikussal, továbbá a makói születésű Galamb Józseffel, aki a Ford T modell konstruktőreként szerzett elévülhetetlen érdemeket. Az 1920-as évek egyik legnépszerűbb automobiljának legóból készült, illetve 3D-nyomtatott változatát szintén megcsodálhatjuk a Hungarikum kiállítóházban. De helyet kapott a gyűjteményben Bíró László József, a golyóstoll feltalálója, és – az elismert vitorlázórepülő-mérnök édesapja által inspirált – Rubik Ernő is, aki archív videó­felvételen mesél a Bűvös kocka születéséről, amely Rubik-kocka néven vált a világ egyik legnépszerűbb játékává, több száz millió eladott példány révén.

Továbbsétálva, az Illúzió csarnokában minden idők legnagyobb szabadulóművésze, Harry Houdini, született Weisz Erik néz farkasszemet velünk Victor Vasarely, az optikai festészet kiválósága és Csontváry Kosztka Tivadar társaságában. Csontváry Öreg halász című festményének másolata azért kerülhetett az Illúziók csarnokába, mert egyes vélekedések szerint függőleges tükrözéssel nézve a festmény az öreg halász mellett az ördögöt, vagyis a lélek jó és rossz oldalát is megjeleníti. A művész életművében egyébként is gyakoriak a torzított, eltolt perspektívából festett látomások.

A Fizika csarnoka egyebek mellett a térhatású képet előállító holográfia feltalálója, a Nobel-díjas fizikus Gábor Dénes, az atomfizikus Teller Ede és a „Napkirálynő” Telkes Mária munkássága előtt tiszteleg, aki a napenergia-kutatás úttörőjeként vonult be a tudománytörténetbe.

Az Űrkutatás csarnokából a Csillagnéző planetáriumba megyünk, ahol a Naprendszer fényes csillagai mesélnek a rejtélyes égbolt titkairól. Ahogy a planetáriumban vetített kisfilm sugallja, az égitestek magukban hordozzák mindazt az évezredes álmot, amelyet egykor szilaj őseink dédelgettek a távoli végtelen sztyeppéken. „Kicsiny lámpásokként mutatva az utat Árpád népének, vigyázva az új honba érkezők álmát a szőke Tisza buja fövenyén…”

Hungarikumok csarnoka

Vizsolyi Biblia, tokaji aszú, Kodály-módszer, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, szőregi rózsatő, Máriapócs Nemzeti Kegyhely, budapesti Duna-partok, budai Várnegyed, Andrássy út, Piros Arany, törkölypálinka, bajai halászlé, gyulai kolbász, kalocsai fűszerpaprika, Unicum, debreceni páros kolbász, fröccs, egri bikavér, Törley pezsgő, Béres Csepp, Zsolnay, Herendi, Hollóházi porcelán, a magyar operett, halasi csipke, 100 Tagú Cigányzenekar, csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, karcagi birkapörkölt, dobostorta, magyar cifraszűr… Ízelítő a Hungarikumok csarnokának gazdag anyagából, ahol külön vitrinben láthatók a Magyar népmesék rajzfilmsorozat eredeti, kézzel készült rajzai, valamint Puskás Ferenc életművének ikonikus darabjai. Köztük egy 50-es évekbeli, sokat megélt egyszerű futballcipő, a sportoló saját kezű aláírásával díszített nemzeti címeres mez és a világ valaha volt egyik legjobb focistájának néhány kitüntetése.

A hazai nyilvántartásokban immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy tízezer helyi érték, 19 megyei értéktár és csaknem kétezer megyei érték szerepel.

A települési, nemzeti, illetve külhoni értéktár kincsei a Hungarikum Bizottság döntése nyomán válhatnak hungarikummá. Idén a felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye.