Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közösségi oldalán jelentette be, hogy a 304 ezer vakcinadózist tartalmazó adományt szerdán adják át a latin-amerikai térség egyik legrosszabb gazdasági helyzetben lévő országának számító Nicaraguában.

Kiemelte: ezeket az oltóanyagokat a közelgő lejárati idejük miatt Magyarországon nagy valószínűséggel egyébként sem használnák fel az elkövetkezendő időszakban.

„Nyilvánvalóan senki sem akarja, hogy a szavatossági idő lejártával vakicnákat kelljen megsemmisíteni, miközben a világ más részein azt hasznosítani tudnák az emberek egészsége és életének megvédése érdekében” – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „mi, magyarok szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hiszen viszonylag időben már rendelkezésre állt olyan mennyiségű oltóanyag, hogy Európában is a leggyorsabban tudtunk oltani”.

Korábban írtuk

„Azonban a világ számos országában még mindig komoly kihívás a világjárvány, még mindig komoly kihívás a megfelelő mennyiségű oltóanyag biztosítása. Magyarország, mivel időben léptünk, tud segíteni ezeknek az országoknak” – tette hozzá.

A miniszter végül aláhúzta, hogy hazánk mindig segít a nehéz helyzetbe kerülő országoknak, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a világjárvánnyal szemben globális fellépésre van szükség.

„Fontos, hogy ne jöjjenek létre fertőzési gócok a világ egyetlen pontján sem, mert ahogyan azt láttuk, ez mindig kihatással van a világnak akár még a legtávolabbi részeire is” – mondta.