Magyarország az intellektusával is hatékony módon járul hozzá az Európa jövőjéről szóló vitához – szögezte le megnyitó beszédében Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumi elnöke kijelentette: ha tehetségről van szó, Magyarország Európában „nettó befizetőnek számít.” Kiemelte, az MCC-nek 26 éves tapasztalata van a tehetséggondozás terén, Magyarországon és a nemzetközi térben egy ismert, sikeres branddé nőtte ki magát. A most megnyíló brüsszeli központ, a szervezetben dolgozó kutatók az európai diskurzus aktív alakítói kívánnak lenni.

Hirdetés

A valódi sokféleség támogatása mellett érvelünk – hangsúlyozta az MCC Brussels ügyvezető igazgatója. Frank Füredi köszöntőjében elmondta, az Európai Unió nem veszi komolyan a sokféleséget, és nagyon megválogatja, hogy milyen sokszínűséget részesít előnyben. Szerinte szükséges komolyan venni a nemzeti kultúrák és az általuk képviselt értékek sokféleségét.

Nyitó előadásában Nigel Biggar a hamarosan megjelenő Colonialism: A Moral Reckoning (Gyarmatosítás: morális számvetés) című könyvének témáival foglalkozott. Az Oxfordi Egyetem erkölcs- és pasztorálteológia professzora történeti áttekintőjében kifejtette: a Nyugat globális dominanciája korábban rasszizmusba, kizsákmányolásba és erőszakba torkollott. Manapság a gyarmatosítás a kultúrharc terén jelenik meg – tette hozzá.

A konferencia panelbeszélgetésein szó volt arról, hogy a globális rend felborulása közepette mi is valójában a tét Európa számára, illetve arról, hogy az értékekről szóló viták közepette milyen válaszutak előtt áll a kontinens.

A nemzetközi rendezvény résztvevői vezető brüsszeli intézményekből és szerte Európából, így többek között Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Magyarországról és Németországból érkeztek az eseményre. Az MCC Brussels teret kíván biztosítani az európai szellemi élet résztvevőinek, hogy őszinte és nyílt vitát folytassanak az előttünk álló legfontosabb problémákról, valamint a fiataloknak, hogy megismerjék az Európai Uniót és intézményeit.

A brüsszeli központ megnyitásával az MCC immár 25 városban van jelen a Kárpát-medencében és immáron Nyugat-Európában is, összesen pedig 6000 diák képzését látja el. Cél, hogy néhány év elteltével 35 helyszínen 10000 fiatal tehetéséggondozása valósuljon meg.

Korábban írtuk