Hozzátette: a forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják.

Hirdetés

Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

„Mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett”

Azbej Tristan együttérzését is kifejezve azt mondta: „mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett ezekben a vészterhes órákban, napokban”.

Közlése szerint a magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják hozzájuk – tette hozzá.

A politikus felidézte, hogy a katasztrófát követően a Hungary Helps munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot libanoni humanitárius partnereikkel, hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a veszteségekről, károkról és felmérjék a magyar segítségnyújtás lehetőségeit.

Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember életét vesztette és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember vált földönfutóvá – sorolta az államtitkár, arra is kitérve, hogy egy ortodox kórház gyakorlatilag megsemmisült a robbanás közelében. Mindezt tetézi, hogy Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság van, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbít, továbbá a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

„Bajban ismeszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek” – hangoztatta az államtitkár.

A szerdai kormányülésen született döntést ismertetve közölte, hogy Magyarország egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a libanoni kármentést, az emberi életek megmentését, a hajléktalanná vált emberek lakhatásának megoldását és az újjáépítést.

Hangsúlyozta: a Hungary Helps program alapvetése, hogy az adományt, a segítségnyújtást helybe kell vinni, azt gyorsan és úgy kell adni, ahogy arra szükség van.

Azbej Tristán rámutatott arra is, hogy Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat. A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet talán utolsó jelentős lélekszámú keresztény közösségének.

Számos újabb ország ajánlotta fel a segítségét Libanonnak

Számos ország ajánlotta fel a segítségét szerdán Libanonnak az előző napi bejrúti kettős robbanás sérültjeinek ellátása, a romok eltakarítása és az újjáépítés érdekében.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy csütörtökön elutazik a közel-keleti országba, ahol találkozik hivatali partnerével, Michel Aunnal, valamint a miniszterelnökkel, Hasszán Diábbal.

A tájékoztatás szerint Párizs a szolidaritása jeleként két repülőgéppel szakértőket és felszereléseket küld Bejrútba.

Németország csaknem ötven kutatási-mentési szakembert küld Libanonba, ahogyan Lengyelország is segítségnyújtást jelentett be.

Eközben az Európai Unió is élesítette a polgári védelmi mechanizmusát, amelynek keretében tűzoltókat, mentőfelszereléseket, járműveket és keresőkutyákat akarnak Libanonba küldeni a tagállamokból. Eddig Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország és Németország jelezte részvételi szándékát, de várhatóan más országok is csatlakozni fognak.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter közölte, hogy országa nagyjából 1,4 millió dollárnyi támogatást ajánl fel a Világélelmezési Program (WFP) és a vöröskereszt számára a katasztrófa által érintettek ellátásának biztosítása céljából.

Oroszország ötrepülőnyi humanitárius segély küldéséről döntött.

Irak hatkamionnyi egészségügyi felszerelést szállít Libanonba, illetve orvosokat, ápolókat. Továbbá Jordánia és Egyiptom is hasonló intézkedéseket jelentett be.

MTI

Az EU tűzoltók küldésével és műholdas rendszerével segíti Libanont

A libanoni hatóságok kérésére az Európai Unió (EU) aktiválta polgári védelmi mechanizmusát, amelynek keretében több mint száz magasan képzett tűzoltót küld az országba a szükséges felszerelésekkel, valamint rendelkezésére bocsátotta Kopernikusz nevű műholdjának felvételeit – közölte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos szerdán.

Lenarcic közölte, a tűzoltásban járatos szakemberek mellett az Európai Unió a városi környezetben kutatásra és mentésre kiképzett keresőkutyákat is a helyszínre küld az életben marad, romok alatt rekedt emberek felkutatására.

Az uniós segítségnyújtás keretében hamarosan Bejrútba érkező személyi és eszközállományához ez idáig Hollandia, Görögország és Csehország, valamint Franciaország, Lengyelország és Németország erősítette meg hozzájárulását.

Az EU továbbá Libanon rendelkezésére bocsátotta Kopernikusz nevű térképészeti műholdrendszerét, hogy támogassa a mentésben és kárelhárításon dolgozó hatóságokat. Az unió vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában kapcsolatban áll a közel-keleti ország illetékeseivel és kész további segítséget nyújtani a felvetődő szükségletek kielégítésére – tette hozzá Lenarcic.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki az áldozatok családjaival, és teljes támogatásában biztosította a libanoni hatóságokat.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Kijelentette, az EU kész további támogatást nyújtani Libanonnak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében azt közölte, Európa Libanon mellett áll, és a szolidaritás szellemében minden segítséget kész megadni a libanoni népnek annak érdekében, hogy mihamarabb túljusson a tragédián.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek.

MTI
Korábban írtuk