Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Pécs, Széchenyi tér
Hirdetés

Balatonfüreden a vidéki enyhítés második napján a városi korlátozások még érvényben voltak: az önkormányzat több utcába csak a célforgalmi behajtást engedélyezte, a parkolókat lezárta. A város közkedvelt parti sétányán, a Zákonyi utcán az üzletek többségét zárva találtuk. Igaz, a sétálóutca is teljesen kihalt volt, enyhülésnek nyomát sem láttuk. Az egyik általunk megkérdezett üzlettulajdonos úgy fogalmazott, ha a nyári forgalom is gyér lesz, akkor többen végleg lehúzhatják a rolót.

Óvatosság a Balatonnál

Egy delikáteszbolt tulajdonosa kérdésünkre elmondta, mivel élelmiszert is árulnak, ezért korlátozás nélkül nyitva lehettek volna, mégis kénytelenek voltak zárva tartani, mert a sétálóutca teljesen kihalt. Április utolsó két hétvégéjén nyitottak ki először, de egyetlen vevőjük sem akadt.

– Nem tehetünk semmit, csak várjuk a csodát. A pünkösdi forgalomban még bízunk, talán akkor már a budapestiek is jöhetnek a Balatonra – fejezte ki reményét.

Korábban írtuk

Szintén borúlátóan látja a nyári szezont egy tihanyi ajándékbolt tulajdonosa, aki márciustól novemberig szokott nyitva tartani.

– Márciusban és áprilisban nem lehettünk nyitva, és hiába kezdjük működtetni az üzletet májusban, nincs turista, és nincs a bolt felkészítve a nyitásra. Fesztiválokat augusztus közepéig nem lehet tartani, és megjósolni sem tudjuk, mennyire fog visszaesni a külföldi turisták száma nyáron – mondta el lapunknak.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Németh Zoltán, a Szigligeti Várkávézó tulajdonosa

Németh Zoltán, a Szigligeti Várkávézó tulajdonosa a belföldi turizmus nyári fellendülésében reménykedik. Szerinte a nyaralást tervező magyarok közül külföld helyett sokan a hazai kikapcsolódás mellett döntenek.

– Már az enyhítés első napján olyan forgalmunk volt, mint egy átlagos májusi hétköznapon, megtelt a kerthelyiségünk. Természetesen a higiéniai szabályokat betartottuk: széthúztuk az asztalokat, és tettünk ki kézfertőtlenítőt – mondta a kávézó tulajdonosa. Nagy eredmény, hogy senkit nem kellett elbocsátaniuk. Úgy látja, ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, mert meg tudták szervezni a biztonságos fagylaltárusítást, így az alkalmazottaknak is volt munkájuk. Ami nemcsak a bevétel szempontjából fontos, hanem a munkaerő megtartása érdekében is. Azt mondja, nagyon nehéz jó dolgozót találni, neki is több évébe került, míg rálelt a megfelelő cukrászra, baristára. Ötven kilométerről is jöttek a fagylaltért, sokan hűtőtáskákkal érkeztek. A fő cél a túlélés volt, ezt pedig, úgy látja, sikeresen teljesítették.

– A kávézó alapvetően a turizmusból és a visszatérő vendégekből él. Idén már nem a haszonszerzés lebeg a szemünk előtt. Ha lesz nyáron annyi bevételünk, hogy jövő tavasszal is kinyithatunk, az már boldoggá tenne – mondta Németh Zoltán.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Sziládi Edina, egy sümegi könyvesbolt üzletvezetője

Sziládi Edina, egy sümegi könyvesbolt üzletvezetője úgy látja, a tavalyi forgalom idén biztosan nem áll helyre.

– A településen sokan annak ellenére is bezárták az üzletüket, hogy 15 óráig nyitva lehettek volna. Én nem bántam meg, hogy nem így tettem. Bár áprilisban 40 százalékkal csökkent a forgalom, és a májusi enyhüléstől sem várok csodákat, legalább megmaradt a bolt.

– Ez a hónap még biztosan veszteséges lesz, de muszáj kinyitnom, nehogy azt higgyék, végleg lehúztam a rolót – mondta lapunknak egy sümegi ruhabolt tulajdonosa, aki attól tart, a járványhelyzet alatt sokan rászoktak az internetes rendelésre, és a jövőben egyre többen inkább így vásárolnak majd ruhát.

Maradt a kiszállítás

Szabó Ildikó, a karcagi Nimród hotel igazgatója a Demokratának elmondta, a szálloda a veszélyhelyzet idején nem zárt be teljesen, hiszen akik munkavégzés céljából utaztak, megszállhattak náluk. Egy-három szobával várták az így érkező vendégeket. A tavasz és a vadászidény beköszöntével Olaszországból, Spanyolországból és Németországból is jöttek volna vendégek, de a járvány miatt minden foglalást visszamondtak. A hatvan főt foglalkoztató szálloda a munkakörök és a munkaidők átszervezésével sikeresen vészelte át a járványhelyzetet, senkit nem kellett elküldeni. Az éttermük átállt a kiszállításra, a futárkodásból a felszolgálók is kivették a részüket.

– Bár a kerthelyiségünk már kinyitott, még működik a kiszállítás, hiszen erre jelenleg nagyobb az igény, mint a helyben fogyasztásra. Sőt, az elviteles rendelés egyre népszerűbb. Az enyhítés első hetén nem érzékeltünk változást, mindenki nagyon óvatos még. A pünkösdi hétvégén számítunk nagyobb forgalomra. Ha csak fele olyan lesz, mint a tavalyi, már elégedettek leszünk. A térség legnagyobb nyári rendezvénye, a Karcagi Birkafőző Fesztivál elmarad, az év második felére lefoglalt szobákat azonban még senki nem mondta vissza – bizakodik a szállodaigazgató. A hotelban naponta többször fertőtlenítenek, mindenfelé kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és maszkot is kapnak a vendégek.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció
Balatonfüred

Különleges strandrendszabályok

A kijárási korlátozás megszűnése a Velencei-tó környékén is érezteti pozitív hatását. Gárdonyba és településrészeire, Agárdra és Dinnyésre lassan visszatér az élet, bár az ügyeletes óvoda és iskola nyújtotta szolgáltatást még kevés szülő veszi igénybe. Tóth István polgármester szerint az igény azonban folyamatosan nő, ezért hamarosan több oktatási intézményt is újranyitnak. A városvezető úgy látja, a lakosság és azok a nyaralótulajdonosok, akik most ideiglenesen a településen laknak, nagyon fegyelmezettek, betartják a szabályokat, vigyáznak egymásra. Néhány helyi étterem már fogad vendéget, a strandok pedig – amelyek többsége jelentős átalakításon esett át a közelmúltban – készen állnak a tervezett június eleji nyitásra.

– Idén különleges rendszabályokat vezetünk be a strandokon. Kidolgozunk egy higiéniai kódexet, igyekszünk több lépcsőt elhelyezni a tó partján, hogy ne legyen torlódás a vízből való ki- és bemenet során, illetve területtől függően limitáljuk a fürdőhelyeken tartózkodók számát, hogy ezzel is igyekezzünk elkerülni a tumultust, ami a fertőzés melegágya – mondja Tóth István. Hozzáteszi, a hagyományos velencei-tavi fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények a kormány rendelete értelmében idén nyáron elmaradnak, augusztus közepéig a tópart legnépszerűbb, könnyűzenei programokat felvonultató szórakozóhelye, a 42 éves agárdi Popstrand is szünetel.

Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő március 17-én zárta be kapuit, és az enyhítések ellenére bizonytalan ideig továbbra is zárva tart. Az üzemeltetők a nem egyértelmű jogi szabályokra való tekintettel a vendégek türelmét kérik az újranyitás pontos idejével kapcsolatban; azt ígérik, amint információval tudnak szolgálni, honlapukon és Facebook-oldalukon közzéteszik.

– Úgy gondoljuk, hogy az emberi élet mindennél előrébb való, ezért a fürdőt már a hivatalos felszólítás előtt két héttel bezártuk. A korlátozások feloldásának nagyon örülünk, ám a strandrészlegünk megnyitása ezer kérdést felvet, vagyis nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik – mondja Kovacsics Imre vezérigazgató. A fürdő egyhavi fenntartása mintegy 60 millió forintba kerül, ezt az összeget pedig képtelenek lennének kitermelni a jelenlegi jegyárakból, hiszen a megfelelő óvintézkedések betartása esetén csak korlátozott számú látogatót fogadhatnának. Emellett nem tisztázott, hogy a létesítmény mely részlegeiben tartózkodhatnának ismét vendégek, ahogy az sem világos, hogyan lehetne kellő távolságot tartatni például a vízben vagy az öltözőkben, zuhanyzókban lévők között. A fürdőigazgató abban bízik, hogy a pünkösdi hétvégére választ kapnak ezekre a kérdésekre, és jó idő esetén az intézmény közel három hónapos szünet után végre megnyithatja kapuit.

A település egyik legnépszerűbb fagylaltozója május elseje óta fogadja a vendégeket, ám a veszélyhelyzet lejártáig új szabályok betartásával és betartatásával üzemelnek.

– Általában április közepén, május elején szoktunk nyitni, így a kijárási korlátozás nem befolyásolta jelentősen a bolt működését, az enyhítések pedig lehetővé tették, hogy az eddigiekhez hasonló időpontban fogadhassuk a szezon első vendégeit. A forgalmunkon persze érezhető a visszaesés, az ilyenkor megszokott tömeg nagyjából egyharmada látogat meg most minket – mondja Rácz Tibor tulajdonos. Hozzáteszi, a vendégek már nemcsak elvitelre kérhetnek fagylaltot, hanem leülhetnek a kerthelyiségben is, de csak egymástól kellő távolságra, a pult előtt ugyanakkor egyszerre csak egy vevő tartózkodhat, a sorban állókat pedig arra kérik, hogy takarják el az arcukat, és tartsanak egymástól 1,5-2 méteres távolságot. Az új szabályok nem csak a betérőkre vonatkoznak. Az üzletben most külön ember áll a kasszánál, és mindenki maszkban, kesztyűben, a higiéniára maximálisan odafigyelve szolgál ki.

A családi vállalkozásként működő Gesztenye biciklikölcsönző tulajdonosai az óvatosabbak közé tartoznak. Azt mondják, amíg Magyarországon nem csökken az új megfertőződések száma, nem gondolkoznak az újranyitáson.

– Az elmúlt évek bevett gyakorlata szerint március végére terveztük a kezdést, de a járvány miatt bizonytalan időre elnapoltuk. A döntést részben a bérbeadással foglalkozó szüleim kora indokolta, de épp ilyen fontos szempont volt az is, hogy vigyázzunk a vendégeink egészségére – fejti ki a cég marketingügyeivel foglalkozó Bodor Péter. Mint mondja, a korlátozások enyhítésének örülnek, de azt gondolják, ez nem jelenti azt, hogy a vírus kevésbé volna jelen a környezetünkben. A biciklikölcsönzés kényes szolgáltatás a járvány szempontjából: az eszközök kézről kézre járnak, egy nap többször is gazdát cserélhetnek, és bár a fertőtlenítésre természetesen mindig odafigyelnek, most ez rengeteg pluszmunkát igényelt volna. Ráadásul a kerékpárok többszöri letakarítása sem lenne garancia arra, hogy nem marad rajtuk kórokozó.

– Úgy gondoltuk, nem kockáztatunk, nem járulunk hozzá a betegség terjedéséhez. A kijárási korlátozás alatt is voltak megkeresések, de közel sem annyi, mint általában, azokon a hétvégéken pedig, amelyeken a helyi vezetőség kimondottan kérte, hogy turisták ne jöjjenek a Velencei-tó környékére, drámaian visszaesett az érdeklődés. Ez azt mutatja, hogy az emberek többsége komolyan vette a szigorítást.

Egy cseppnyi lélegzetvétel

A vegetáló fővároshoz képest Dunaújvárosban már kora délelőtt rég látott tömeg fogad. Bár csak múlt hétfőn indulhatott újra vidéken az élet, a vendéglátóhelyek gyorsan reagáltak, a másfél hónapra tömblakásaikba szoruló belvárosiak pedig szemlátomást örömmel vetik bele magukat mindenbe, ami változatosságot hoz a bezártság után. A forgalmas Vasmű út mentén a napernyőket nyitja a személyzet. Alig múlt tíz óra, de már egymás után érkeznek a családok megünnepelni pár gombóc fagylalttal, hogy életük elkezdett visszatérni a normális kerékvágásba. Az óvatosságot sem dobják sutba, az emberek egy része továbbra is maszkot húz, és tömött sorok sincsenek. Egymástól tisztes távolságra sorakoznak az asztalok és székek a közeli Jakó Cukrászda teraszán. A járvány miatt korábban egy hétre teljesen be kellett zárniuk, utána pedig csak 15 óráig lehettek nyitva, május 4-e óta viszont már este hétig várják a vendégeket.

– Nagy volt a pangás, főleg kilenc és dél között, a nyugdíjasok idősávjában. Most viszont újra kimozdulnak az emberek, délutánonként megtelik a terasz, mindenki örül a kiülős lehetőségnek – mondja lapunknak a felszolgáló, Kovilka Vera.

A Corner Hotel és Kávéház teraszán vendégek fogyasztják a reggeli kávéjukat. Itt már kiszolgálhatja őket a személyzet, a beltéri étterem egyelőre tiltott terület.

– Már szállóvendégeink is vannak, magyarok és külföldiek vegyesen, igaz, még nem értük el a járvány előtti kihasználtságot. Tíz szobánk van, régen rendre telt házzal üzemeltünk. Az étterem is kezd magára találni, szép időben ismét sokan jönnek hozzánk ebédelni – mondja a Demokratának Hódosi Judit üzletvezető. Szerinte a gyors nyitás azért lehetett sikeres, mert Dunaújvárosba inkább munkaügyben, mintsem kikapcsolódni jönnek a vendégek. Mivel a városban nem zárt be a Hankook, a papírgyár és a hasonló nagy üzemek, amint ki lehetett nyitni, azonnal megjelentek a szállóvendégek is.

Baranya megye periferikus elhelyezkedése és a szocializmus korából örökölt, a megszűnt bányászatra épülő berendezkedése miatt már a járvány előtt is nehézségekkel küzdött. A koronavírus most a megyét meghatározó másik jelentős gazdasági ágazatot, a gyógyfürdőkre, a borászatra és a Pécs kulturális örökségére építő turizmust is padlóra küldte.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint az időben és hatékonyan meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően esélyt kaptak arra, hogy az egészségügyi intézmények felkészüljenek a vírus terjedésére, illetve arra is, hogy a járvány ne válhasson tömegessé a megyében. Baranyának azonban a másfél hónapnyi szigorú korlátozások után most elemi érdeke, hogy az élet minél hamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba, és a gazdaságvédelmi akcióterv lépései segítségével lélegzetvételhez jussanak a helyi gazdasági szereplők, vállalkozások.

– Természetesen az egészség és az emberéletek megmentése mindennél fontosabb, de reményeink szerint a korlátozások feloldásával fokozatosan új lendületet kap a belföldi turizmus. Éppen ezért segítünk az ágazat szereplőinek, akikkel Baranya turisztikai értékeit népszerűsítő imázsfilmek készítésével készülünk a vendégforgalom növelésére.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
A Magnus Aircraft gyárában újra teljes erőbedobással megy a munka

Időben felkészültek

A Pécs-Pogány repülőtéren tesztrepülésre készítenek elő egy frissen gyártott gépet. A pilóta gázt ad, a karcsú, kompozittestű kétüléses repülőgép pedig pillanatok alatt a levegőbe emelkedik. A műrepülésre is alkalmas gép magyar fejlesztés, a Magnus Aircraft gyárában készült, amelyet két éve húztak fel a reptér mellett. A céget még a korábbi pécsi városvezetés csábította ide Kecskemétről. A vírus őket sem kímélte, mégis sikerült megoldaniuk, hogy ne kelljen megválniuk a dolgozóiktól, a héten pedig már újra teljes erőbedobással mehet a munka.

– Kínai és iráni leányvállalataink révén mi előbb értesültünk arról, mivel jár a koronavírus, mint a hazai közvélemény. Már februárban elkezdtük a felkészülést, bevezettük a szükséges egészségügyi intézkedéseket, mint a kézfertőtlenítés, lázmérőzés. Március közepén az irodai dolgozókat home office-ba küldtük, majd a termelésben is elrendeltük az A-B műszakot. Így visszaesett ugyan a hatékonyságunk, de megmenekült a cég és ezáltal a munkahelyek is – tudjuk meg Boros László vezérigazgatótól. A cég pályázott a kormány által meghirdetett bértámogatásra, el is nyerték, már a szerződést is aláírták. Most pedig a HEPA által indított versenyképesség-növelő pályázaton indultak, hogy beruházások segítségével maradjanak lendületben.

– Ezen a héten visszaállhattunk a korábbi működési rendre, de az egészségvédelmi előírásokat érvényben tartottuk. A kontaktfelületek óránként le vannak takarítva, a tárgyalóban maximum egy órát lehet tartózkodni, a hatvanöt év feletti kollégáknak pedig egész nap kötelező a kesztyű és a maszk viselése – teszi hozzá az igazgató.

– Kilencven százalék portugieser, tíz százalék sauvignon – mutatja be a pohárba kerülő kiváló villányi cuvée-t Vittényi Dániel, a Wingert Családi Borospince tulajdonosa. A borász szigorúan a takaros villánykövesdi présház előtti kis teraszon prezentálja a rögtönzött borkóstolót, az épületen belül berendezett hangulatos vendéglátóhely még nem használható. Noha a pince teljesen nem zárt be a járvány alatt sem, borkóstolókat sokáig nem lehetett tartani, és a turizmus visszaesése súlyosan érintette a tulajdonost.

– Próbálkoztam kiszállítással, de nagyon döcögős, többször is előfordult, hogy összetörték a becsomagolt borokat, a kártérítést pedig szinte lehetetlen behajtani rajtuk – panaszkodik Vittényi Dániel, de azt is hozzáteszi, már érzékeli a lazítás hatását. Sokan mennek biciklitúrára a környéken, ők örömmel fogadják, hogy találnak egy nyitva tartó pincét. A törvény előírása szerint őket műanyag pohárba töltött borral, fröccsel ki tudja szolgálni. Úgy látja, igazán akkor fog majd beindulni az élet, ha a környékbeli hotelek újra nyitnak, és a budapestiek, Pest megyeiek is szabadon utazhatnak, hiszen jellemzően ebből a körből kerülnek ki a vendégek.

– Hallani ugyan olyan ellenségeskedő hangokat is, hogy ha idejönnek a pestiek, hozzák magukkal a vírust, ezért maradjanak csak a korlátozások. Többségünk ezzel nem ért egyet, elvégre a turizmusból élünk – mutat rá a borász, aki már serényen készül a remélt forgalomra. Takarítja a pincét, muskátlik kerülnek a présház ablakaiba.

Villánykövesd egyetlen szállodája, a Hotel Cabernet is zárva van még. Őket telefonon sikerült elérnünk. Kérdésünkre azt mondták, jelenleg felújítások zajlanak, de remélik, pünkösdre újra tudnak nyitni. Hasonló cipőben járnak a szomszédos Villány nagyobb szállodái is. A Bock Hotel Ermitage és a Hotel Vitis recepcióján egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy pünkösdi újranyitásban bíznak.

Bár Villányban nem a megszokott nyüzsgés fogad, szemlátomást nem járt rosszul, aki vállalta a nyitást. A szép idő kicsalogatta a túrázókat, baráti társaságokat, itt-ott már telt házat is látni. Pécs belvárosa egyenesen békebeli hangulatot áraszt. A Király utca tele van járókelőkkel, párok, családok sétálgatnak mindenütt, hogy végül helyet foglaljanak valamelyik bár vagy kávézó teraszán. A legtöbb egység kinyitott már, mégsem látni üres helyet. A Lezser Bárkonyhában is nagy a nyüzsgés. A pincérek elárulják, hogy múlt kedden nyitottak, és bár akkor az időjárás elég csapnivaló volt, mégis bőven jöttek vendégek. A biztonságról azonban munka közben sem feledkeznek meg: a felszolgálók maszkban, kesztyűben viszik ki az asztalokhoz a rendelést, a teraszon pedig ott a fertőtlenítőszer; amint megürül egy hely, egy éppen szabad pincér már lép is oda, hogy fertőtlenítse. A vendégek száma aligha csökken a közeljövőben.

Ha a vírust háborúhoz hasonlítottuk, akkor amit most látunk, az már a béke, de legalábbis fegyverszünet, amit nagy örömmel fogadnak a négy fal közül kiszabadult emberek. A vidék újra a derűs arcát mutatja, és bár a végső győzelemhez még sok türelemre és körültekintésre lesz szükség, azért ez jó alap az újrakezdéshez.