A magyar tárcának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében idézték Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását.

Hirdetés

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő félév védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal. Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építi Magyarország – legnagyobb részben európai alapokon – a védelmi ipart is.

Korábban írtuk

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik, „ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is”.

A Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi helyzet szerint nincs katonai megoldása.

„A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem” – erősítette meg a honvédelmi miniszter.