Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostorban
Hirdetés

A megbeszélésen elhangzott: Mianmar és Magyarország, valamint tágabb környezetük, Délkelet-Ázsia valamint Európa számára jelenleg az illegális migráció jelenti az egyik legnagyobb kihívást, és mindkét térségben felmerült az egyre növekvő muszlim népességgel való együttélés kérdése.

Orbán Viktor leszögezte: Magyarország támogatja az EU és Mianmar kereskedelmi együttműködését; egyben elutasítja a „demokráciaexportot”, valamint brüsszeli és más nyugati bürokraták megközelítését, hogy össze nem tartozó kérdéseket próbálnak keverni, így például a gazdasági együttműködés ügyét belpolitikai témákkal.

A tárgyaláson elhangzott, nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a két ország oktatási és kulturális kapcsolataira, de a gazdaság területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek, ezért a két ország külkereskedelmi ügyekért felelős miniszterei fokozzák együttműködésüket.

Orbán Viktor kifejtette: a magyarok tisztelik Aung Szan Szú Kjit mindazért, amit országa szabadságáért és demokratikus átalakításáért tett.