🟢 Dublinból élőben❗️

🟢 Dublinból élőben❗️

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, May 25, 2021
Hirdetés

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy több mint száz, magas hozzáadott értéket előállító ír vállalat működik jelenleg Magyarországon, ezek nagyjából tízezer embernek adnak munkát, és a kedvező működési és adókörnyezet miatt további beruházások várhatók.

Fontosnak nevezte az oktatási együttműködést is, aláhúzva, hogy évente több mint háromszáz ír hallgatót fogadnak a magyarországi egyetemek, valamint negyvenhat nyelviskolát akkreditáltak arra a programra, amelynek keretében középiskolás magyar diákok Írországba utazhatnak angolt tanulni.

Mint Szijjártó közölte, 2022-től 9000 magyar fiatal élhet majd ezzel a lehetőséggel, s ezért a magyar diplomáciai jelenlétet is meg fogják erősíteni Írországban.

Továbbá hangsúlyozta, a magyar és ír katonák együtt szolgálnak a libanoni ENSZ-misszióban, a két ország pedig hasonlóan gondolkozik a békefenntartás fontosságáról, és Magyarország is erején felül vesz részt az ilyen műveletekben.

Korábban írtuk

Kérdésre válaszolva leszögezte, a kormány szerint a környezetvédelem, illetve a versenyképesség és a gazdasági növekedés terén egészséges egyensúlyt kell kialakítani.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Magyarország a világ azon huszonegy országa közé tartozik, amelyek a koronavírus-világjárvány előtt úgy tudták bővíteni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat.

Kijelentette a téma kapcsán, hogy a klímaváltozás elleni harchoz szükséges fejlesztések és technológiai újítások árát a nagy szennyező cégekkel kell megfizettetni. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy a magyar családokkal, a közép-európai országokkal fizettessék meg az átállás költségeit” – fogalmazott.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán rámutatott, hogy húsz éve járt utoljára magyar külügyminiszter hivatalos látogatáson Dublinban.

Elfogadhatatlan a Ryanair-gép földre kényszerítésére

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben.

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

„Elfogadhatatlan és visszautasítandó mindaz, amit a belarusz hatóságok tettek” – hangsúlyozta.

„Örülök annak, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben. Örülünk annak, hogy gyorsan sikerült megállapodni a válaszintézkedésekről, azokat mi teljes egészében támogattuk és támogatjuk is természetesen” – fogalmazott.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

MTI