Hirdetés

A minisztérium közleménye szerint a felek plenáris tárgyalásán Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a közvetlen szomszédságban tomboló, súlyos áldozatokat, köztük magyar emberek halálát is követelő háború rendkívül negatív hatással van Magyarországra.

„Mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy ennek a szenvedésnek, az emberéletek kioltásának minél előbb véget kellene vetni” – szögezte le.

Teljesen világos, hogy az emberi életeket csakis azonnali tűzszünettel és a béketárgyalások nyomán létrejövő békével lehet megmenteni, ezért Magyarország elkötelezetten áll a béke oldalán – közölte.

„Örülünk annak, hogy Kína is a béke oldalán áll, hogy Kína is a békés megoldást szorgalmazza. Minden egyes nap, ami háborúval telik a szomszédban, sok bajt hoz Magyarországra, Közép-Európára, az egész kontinensre, az egész világra” – tette hozzá.

Korábban írtuk

A tárcavezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy koncentráljon a béketeremtésre, és kerüljön el minden olyan felelőtlen lépést, amely a háború meghosszabbításához vagy eszkalációjához vezethet, ez ugyanis súlyosan ellentétes lenne a magyar nemzeti érdekekkel.

„Ezért szeretném még egyszer aláhúzni, hogy üdvözöljük azt a kínai álláspontot, amely szintén a béke minél előbbi megteremtésére vonatkozik” – fogalmazott.

Vang Ji is a béke fontosságáról beszélt felszólalásában, és rámutatott, hogy jelenleg a világ tele van zűrzavarral és nyugtalansággal, háborúk zajlanak egyes térségekben.

„A világ felé kijelentjük, hogy Kína és Magyarország szívesen dolgozik együtt más békeszerető országokkal, hogy mihamarabb véget érjen a mostani háborús helyzet” – mondta a kínai diplomácia vezetője.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Béketárgyalásokat és diplomáciai rendezést sürgetett a szembenálló felek között, így megteremtve egy mindenki számára elfogadható, fenntartható megoldást.

Az államtanácsos üdvözölte, hogy több kérdésben egyetértés van a magyar és a kínai kormány között, s aláhúzta, hogy szeretnék tovább erősíteni az együttműködést Magyarországgal és az Európai Unióval is az életszínvonal növelése érdekében.

Méltatta ezután Magyarországot a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében folytatott aktív részvétele miatt is, hazánk pozitív hozzájárulását emlegetve, és kitérve a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására.

„Kína tovább folytatja baráti együttműködését Magyarországgal, támogatjuk Magyarországot abban, hogy megtalálja a saját adottságainak megfelelő fejlődés útját” – jelentette ki.