Magyarország figyelemreméltó reformokat indított útjára, és Németország támogatni fogja ezek végrehajtását – mondta Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn, a Parlamentben. A német pénzügyminiszter azt követően tárgyalt a magyar kormányfővel, hogy hétfő délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktorává avatták.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal a német állásponttal, amely szerint az államadósságot annak kell visszafizetnie, aki felhalmozta, ez „erkölcsileg helyes és gazdaságilag kivitelezhető” álláspont. Azt kérte, hogy Németország továbbra is támogatással és jóindulattal figyelje Magyarország szerkezeti reformjainak alakulását.

Magyarországnak konkrét reálgazdasági növekedési tervekre, így iparfejlesztési, mezőgazdasági, és szolgáltatásfejlesztési programokra van szüksége ahhoz, hogy a kedvezőtlen európai gazdasági folyamatok miatt ne essen recesszióba – mondta Orbán Viktor kérdésre válaszolva.

A magyar miniszterelnök egy másik, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdődő tárgyalásokra vonatkozó kérdésre elmondta: egyelőre nem tud konkrétumot mondani, „csak növelni tudnám a találgatások számát”.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Európa döntő hét előtt áll, azt várják az európai vezetőktől, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek hosszú évekre eldöntik Európa sorsát. Hozzáfűzte: Németország és Magyarország között európai kérdésekben mindig is partnerség volt, Németország kezdettől támogatta Magyarország uniós tagságát.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: Magyarország sajátos utat járt be, a kormányváltáskor 2010-ben súlyos helyzetben volt, nagy volt az államadósság, és a költségvetési hiány mértéke, amelynek a leküzdését nem lehetett a szokványos eszközökkel megvalósítani. Ezért kellett bevezetni egyebek mellett a válságadókat, a bankadót, valamint átalakítani a nyugdíjrendszert. A 2010 és a 2012 közötti időszak arról szól, hogy Magyarország megerősödjön és a saját lábára álljon, így 2012-re Európa egyik legversenyképesebb gazdasága legyen.

Elmondta továbbá, hogy Európa sok államában van már bankadó, és kifejtette: Magyarország az elsők között vezette be ezt a típusú adót, amelyet mára már 14 államban működtetnek. „Ami akkor innovatív volt, ma már nem tűnik különcnek” – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is szólt, a kormány intézkedései révén három év alatt a bankadóból és a válságadókból több mint 1.000 milliárd forinthoz jut a költségvetés, ezt nem lehetett volna beszedni sem a nyugdíjasoktól, sem a munkavállalóktól, mert belerokkantak volna. „Három évre vállaltuk, három év után kivezetjük” ezeket az adókat – mondta.

Wolfgang Schäuble elmondta, hogy tárgyaltak az állam-és kormányfők pénteki találkozóján megvitatandó fontos kérdésekről, és ismertette a német kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseit, támogatást kérve a magyar miniszterelnöktől.

Kiemelte: a német kormány szerint rövid időn belül olyan döntésre van szükség, amely lehetővé teszi hogy egy közös fiskális unió mellett a valutaunión belül határokat is meghatározzanak a tagállamok pénzpolitikája számára, amely arról gondoskodik, hogy kötelezettségeiket kötelező érvénnyel be kelljen tartaniuk. A szövetségi kormány szerint ennek érdekében „korlátozott szerződésmódosítás” szükséges, az állam- és kormányfők a tervek szerint ezt pénteken útjára indítják – hangsúlyozta.

Wolfgang Schäuble kiemelte: a szerződésmódosítások során szoros kapcsolatot szeretnének az Európai Unió (EU) 27 tagállama között, és a reformok megalkotása során nem szeretnének 17-10-es megosztást, vagyis nem szeretnék kizárni az eurózónához még nem csatlakozott 10 tagállamot. Kiemelte, minden tagállam számára fontos, hogy az euró számára visszanyerjék a piacok bizalmát.

A német miniszter meggyőződése szerint Európa megerősödve kerülhet ki a válságból, Magyarország nélkül nem létezne ez az európai egyesülés, az európai fejlődés.

A magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban Schäuble aláhúzta: ahogyan Magyarország sikerei ismertté válnak, az azokat övező európai viták is elcsitulnak.

Kérdésre válaszolva az esetleges szerződésmódosításokkal kapcsolatban még egyszer hangsúlyozta: a szerződésmódosítás jobb megoldás mint a szerződésszegés szankcionálása.

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján – amelynek célja az eurózóna szétesésének elkerülése – egyhangú döntést kell hozni a módosításról. Hangsúlyozta: Európa azon az elven alapul, hogy a vállalt kötelezettségeket be kell tartani, az összetartozást pedig nem lehet állandóan megkérdőjelezni – mutatott rá a német pénzügyminiszter.

(MTI)