A kisebbik kormánypárt közleményében úgy fogalmazott, „történelmünk során sokszor váltunk nagyhatalmak játékszerévé, de mindig ragaszkodtunk függetlenségünkhöz, nyelvünkhöz, hitünkhöz, kultúránkhoz, tradícióinkhoz, amelyek biztosították nemzetünk fennmaradását a legnehezebb korszakokban is”.

Hirdetés

Kiemelték, Magyarországot és az egész magyarságot 1920-ban a trianoni diktátummal darabokra hasították a háborúban győztes nagyhatalmak.

„Ekkor egy területében megszállt, értékrendjében meghasonlott, a Tanácsköztársaság terrorjától éppen csak megszabadult, szétzilált társadalmú ország hajtott fejet az ítélet előtt” – fejtették ki.

A KDNP aláhúzta, „ennek a traumának a feldolgozása, következményeinek lehetséges enyhítése csak szuverenitásunk teljes visszaszerzését követően válhatott valóra, de önmagában az ország függetlensége nem csupán célja, hanem eszköze is a sebek begyógyításának hosszú és viszontagságos folyamatában”.

Korábban írtuk

„A kezünkben lévő lehetőségekkel élni tudni, de akarni is kell” – hangsúlyozta a párt, hozzátéve, a „nemzet egyesítése, a szétszakított nemzetrészek egymásra találása csak így történhet meg”.

A KDNP közleményében kitért arra is, „míg a baloldal és a liberális politika 2004. december 5-én is eltaszította magától a határon túli magyarságot a kettős állampolgárság kapcsán indított gyűlöletkampányával, valamint azóta is igyekszik a külföldi érdekeket a nemzet boldogulása elé helyezni, addig a nemzeti-keresztény kormányzat 2010-ben első intézkedései között kezdte meg a magyarság közjogi egyesítését”.

„Mára mindazok, akik magyarnak vallják magukat, földrajzi határoktól függetlenül is teljes jogú állampolgárok lehettek” – tették hozzá.

A kisebbik kormánypárt kiemelte, az „elmúlt 12 évben egyértelművé vált mindenki számára, hogy Magyarországra nemcsak a határon belül lakók, de a világ bármely táján élő magyarok számíthatnak és mi is számítunk rájuk”.

„Az anyaország mindig segítő kezet nyújt a bajbajutottaknak, most különösképpen a kárpátaljai testvéreinknek” – írták.

A KDNP hangsúlyozta, „történelmünk legnagyobb humanitárius akciójában nálunk biztonságra, menedékre lelnek azok, akik a háború miatt hazájukat elhagyni voltak kénytelenek”.

„Békében és egyetértésben élni szomszédainkkal, de felkészülni a jövő kihívásaira és mindenben segíteni a magyarságot szerte a világban, ez a hosszútávú kulcsa annak, hogy Trianon traumája keserűségből sikeres jövővé változzon” – fogalmazott a kereszténydemokrata párt.

„Az életképes nemzetekre a katasztrófa úgy hat, mintha visszavágják a fát. Annál eresebben hajt” – zárta közleményét a KDNP, Klebelsberg Kunó szavait idézve.