Kormányinfó (2021. május 20.)

Kormányinfó (2021. május 20.)

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, May 20, 2021
Hirdetés

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió koronavírus elleni vakcinát rendelt.

Az oltási program 5 millió beoltott felett „láthatóan” le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. „Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte a miniszter.

Hozzátette: ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

Korábban írtuk

Különböző szakmai álláspontok léteznek, de minden oltóanyag legalább 9 hónapig védettséget nyújt – közölte.

A tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Ebben a „120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni, azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban – hangsúlyozta.

„Természetesen Magyarország tudomásul veszi, hogy az Európai Uniónak van egy közös vakcinabeszerzési programja, reméljük, hogy az gördülékenyebb lesz, mint amilyen az első fázis volt, sok sikert kívánunk mindenkinek, aki ebben részt vesz, de mi kellő tartalékot halmoztunk fel” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

Megjegyezte: az immunizációs program lelassulásának egyik oka, hogy az oltásra regisztráltak harmada-fele kapott védettségi igazolványt betegség miatt. Ők vélhetően beoltatják majd magukat, de „nem sietik ezt el” – mondta.

A járvány jelenlegi, harmadik hulláma után a rendkívüli jogrend csupán addig fog fennmaradni, amíg az feltétlenül szükséges – hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy Európa többi részén az átoltottság még nem érte el azt a szintet, mint Magyarországon, ezért ott lényegesen magasabb a fertőzés veszélye. Hozzáfűzte azt is: bár Magyarországon az indiai mutáns egyelőre nem jelent meg, van ennek esélye.

Ezért a járványügyi intézkedések egy részét tudja csak feloldani mindenkinek a kormány, egy másik részét pedig a védetteknek. A részletes intézkedéseket pénteken ismerteti a miniszterelnök – közölte Gulyás Gergely.

„Mostanra jutottunk el odáig”, hogy a regisztráció után egy vagy két nappal időpont foglalható, s akár már másnapra, bármilyen vakcinából – jelezte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a vasárnap éjfélkor lejáró ingyenes parkolást, keddtől újra fizetni kell érte.

Gulyás Gergely szavai szerint erről a kormány szerdai ülésén döntött, ahogy arról is, hogy a hitelmoratóriumról szóló vitában nem támogatja a bankok álláspontját, így a moratórium „a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-éig meghosszabbodik”.

Ezt követően is szeretnék, ha lenne olyan hosszabb átmeneti időszak, amiben mindenki benne maradhatna, aki a hitelmoratórium lehetőségével él – tette hozzá. Megjegyezte, tárgyalnak a Magyar Nemzeti Bankkal és a bankszövetséggel is.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: tudják, ez nagy áldozatot kíván a bankszektortól, amely nem is akarta ezt meghozni, ennek ellenére azt látják, hogy a jelenlegi helyzetben feltétlenül szükség van rá a gazdaság sikeres újraindításához, a magánszemélyek, a családok, vállalkozások jó pénzügyi helyzetéhez.

Nem vitás, hogy érdemi segítséget jelent azoknál, akiknek nehézséget okozna a visszaállás a törlesztőrészetek azonnali, újbóli fizetésére – fogalmazott. A miniszter kitért arra, hogy mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket a kormány részletesen megtárgyalta és javaslatot tesz az operatív törzsnek, amely pénteken 6 órakor a miniszterelnök részvételével ülésezik, és az ott meghozott döntéseket Orbán Viktor péntek délelőtt ismerteti.

Jelezte, az ingyenes parkolás megszűnése és a hitelmoratórium meghosszabbítása is ezen megtárgyalt témák közé tartozik, de mivel tovább tárgyalni róluk az operatív törzsön járványügyi vagy védekezési szempontból nem indokolt, véglegesnek tekinthetők.

Gulyás Gergely szólt arról, hogy az Országgyűlés a héten részben megteremtette a további védekezés jogi alapjait, a kivezető törvényt ezt követően fogja elfogadni.

„Lehetővé tettük, hogy a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet továbbra is fennmaradjon, ez legfeljebb a parlament őszi ülésszakának kezdetétől számított 15. napig tarthat” – mondta. Jelezte, a kormány szándéka az, hogy a rendkívüli jogrend ennél korábban megszűnjön.

Hangoztatta: a kormány korábban is világossá tette, „és ezt most is szeretném megerősíteni”: a rendkívüli jogrendet kizárólag addig tartják fenn, amíg arra szükség van. Ahhoz azonban, hogy a kormány meg tudja szüntetni azt, tisztázni kell, melyek azok a döntések, amikre szükség van a rendkívüli jogrend megszűnése után és melyek vesztik el a hatályukat a veszélyhelyzet megszűnésével.

„Ezért fogadjuk el, ahogy tavaly tavasszal is tettük, a kivezető törvényt, amely tartalmazza a továbbra is hatályban maradó szabályokat” – közölte. Példaként a hitelmoratóriumot és a lejáró okmányok érvényességének meghosszabbítását említette.