Fotó: MTI/Rosta Tibor, Archív
Bencsik András, a Békemenet Egyesület elnöke, a Demokrata fõszerkesztője beszél a Békemenet résztvevőihez 2013. február 5-én
Hirdetés

Ahogy korábban írtuk, október 23-án 14 órakor a Műegyetem elől indul a Békemenet. A menet a Szabadság hídon át az állami ünnepség helyszínéhez, a Deák térre vonul, ahol Orbán Viktor is beszédet mond.

Bencsik András szerint a nyolcadik Békemenetnél már felismerhetőek bizonyos tendenciák. „A Békemenetek zarándoklathoz hasonlíthatók abban az értelemben, hogy a jelenlétnek szakrális tartalma is van, éppen ezért eltér egy szokványos politikai rendezvénytől. A Békemenet indíttatása minden esetben a szeretet és a féltés, éppen ezért tud sokszor megismétlődni” – vélekedett.

A Demokrata főszerkesztője szerint a Békemenethez hasonló eseményre nem igazán van példa sehol a világon, hiszen az emberek inkább tiltakozó jelleggel gyűlnek össze ekkora számban. „Magyar sajátosságnak mondható, hogy egy ilyen méretű tömeg valami mellett demonstrál” – mondta Bencsik András.

Az október 23-ra esedékes Békemenet nemcsak az 1956-os forradalomnak állít méltó emléket, hanem felhívja a figyelmet arra is, hogy nem felejthetjük el a Gyurcsány-kormányzás és a baloldali terror időszakát, amikor szokványossá váltak az utcai leszámolások, a kommunizmus legsötétebb napjait idéző koncepciós eljárások, a bebörtönzések és az emberek jogainak porba tiprása.

Fotó: MTI/Sóki Tamás, Archív
A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői az Alkotmány utcában 2018. március 15-én

Bencsik András szerint akkor kezdenek el a Békemenetről beszélni az emberek, amikor úgy érzik, valami nagy fenyegetés közeleg. „Jelenleg egy bizonyítottan politikai gonosztevő készül visszatérni a hatalomba, aki csak azzal tudja magát stabilizálni, ha Magyarországra szabadítja azt a migránsáradatot, amelyet eddig a nemzeti kormány vissza tudott verni”hangsúlyozta a Demokrata főszerkesztője az Origónak adott interjújában.

„Ekkora tétje még sosem volt a választásoknak. Most arról van szó, hogy folytatódik vagy véget ér a magyar történelem”

– jelentette ki a Demokrata főszerkesztője. Bencsik András szerint a baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével próbálja elkábítani az embereket. „A háttérben egy nagyon sötét gépezet munkálkodik, és készül a hatalomba visszakerülni. Ők pedig Brüsszel kottájából játszanak, és az ő tervüket hajtják végre, erre remek példa a migránskérdés is” – fogalmazott.

Bencsik András szerint az eddigi Békemenetek hatásosak voltak, hiszen azt a feladatot, amit el kellett végezni, elvégezték. „A Békemenet most is adhat egy olyan impulzust a magyar jobboldalnak, ami elég lesz ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc ne térhessen vissza az ország élére. A mostani választás a határon túliak számára is óriási jelentőséggel bír, mivel az Orbán-kormány mindig is a szívén viselte a sorsukat, a baloldal viszont egyszer és mindenkorra megszakítaná a kapcsolatot a több százezer határon túli magyarral” – húzta alá a Demokrata főszerkesztője.

A Bencsik Andrással készített interjút az Origo oldalán, IDE KATTINTVA olvashatják.

Korábban írtuk