Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Az Országgyűlés sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kövér László kiemelte: a Moldovai Köztársaság nyugatról az Európai Unióval, északról és keletről pedig a posztszovjet térséggel határos, és ez a „geopolitikai meghatározottság felerősíti az ország belső stabilitásának és szuverenitása megőrzésének jelentőségét”.

Magyarország független, politikailag és gazdaságilag stabil, folyamatosan fejlődő Moldovai Köztársaságban érdekelt – mondta Kövér László, hozzátéve, „kapcsolatainkat az egymás iránti tisztelet és a kölcsönös elismerés alapján kívánjuk szorosabbra fűzni”.

A házelnök szólt arról is, hogy Magyarország továbbra is támogatja a Moldovai Köztársaság európai integrációs törekvéseit. Ennek egyik legkézenfekvőbb példája a múlt héten sikeresen zárult parlamenti ikerintézményi program, amely hozzájárult Moldova és az EU, illetve a Moldova és Magyarország közötti együttműködés erősítéséhez, és segíti Moldova modernizációját.

A tájékoztatás szerint Zinaida Greceanii készségét fejezte ki az ikerintézményi program folytatására.

A felek egyetértettek a parlamenti bizottságok közötti közvetlen tapasztalatcsere fontosságában, és megegyeztek a mezőgazdasági bizottságok, a környezetvédelemmel és éghajlatváltozással foglalkozó bizottságok, valamint a külügyi bizottságok együttműködésében is – olvasható a közleményben.