Hirdetés

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: el kell kerülni, hogy a közel-keleti vagy az észak-afrikai problémák kezelésének elmulasztása esetén az Európai Unió egyszerre és párhuzamosan több biztonsági kihívással szembesüljön.

Emlékeztetett: a 2015-ös migrációs hullám párhuzamos társadalmak kialakulásához vezetett Nyugat-Európában, valamint a terrorfenyegetettség növekedéséhez az európai kontinensen és a szomszédságában. Európának mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljön és megelőzzön újabb tömeges migrációs hullámokat, továbbá fontos, hogy Brüsszel ne ösztönözze a migrációt, hanem olyan körülményeket teremtsen az Európa szomszédságában élőknek, hogy otthon maradhassanak – mondta.

A miniszter közölte: Magyarország támogatja és hozzájárul azon uniós programok sikeréhez, amelyek hozzájárulnak az emberek otthonmaradásához szükséges körülmények megteremtéséhez, illetve ahhoz, hogy az elmenekültek minél előbb vissza tudjanak térni hazájukba.

Szijjártó Péter bejelentette: a brüsszeli konferencián Magyarország 1085, egy évre szóló, államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjas helyet ajánlott fel szíriai, libanoni, török, jordániai, egyiptomi és iraki fiatalok számára 3,3 milliárd forint értékben. Közölte továbbá: Magyarország kilenc fejlesztési programot hajt végre 6,3 milliárd forintos értékben Szíriában, valamint a szíriai menekülteket befogadó országokban. A programok kórházak felújítása és működtetése, iskolák fenntartása, valamint munkahelyteremtés révén kívánja biztosítani a méltó és békés körülményeket a helyben és az otthonmaradáshoz a nehéz helyzetben lévők számára.

Korábban írtuk

A miniszter kijelentette: Magyarország visszautasít minden olyan kísérletet, melyek az Ukrajnából érkező menekültek, valamint a déli irányból érkező illegális migránsok között párhuzamot vonnak, vagy azokat összemossák. Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültet beenged és befogad, ugyanakkor erősen védi az ország déli határát az illegális migránsoktól. Az illegális migránsoknak az ukrajnai menekültekkel ellentétben nincs joguk belépni Magyarországra, ugyanis biztonságos országok tucatjain jöttek keresztül – tette hozzá Szijjártó Péter.