Fotó: MTI/Filep István
Átadták a Széchenyi István Egyetem inkubációs és szállásépületét Zalaegerszegen

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Széchenyi István Egyetem inkubációs és szállásépületének átadóján vett részt a ZalaZone tudományos és innovációs parkban, Európa legnagyobb járműipari tesztpályája mellett.

Hirdetés

Beszédében kijelentette, hogy válság idején rendkívül éles verseny zajlik az országok között azért, hogy ki tudja a legtöbb beruházást magához vonzani.

Ebben a versenyben döntő fontosságú tényező az adóterhek mértéke, márpedig a 9 százalékos magyarországi társasági adó a legalacsonyabb a kontinensen, illetve a kiszámítható, stabil politikai környezet, amely ugyancsak adott már több mint egy évtizede, továbbá folyamatosan javul hazánk infrastrukturális helyzete is – sorolta.

Majd hozzátette, a versenyt egyre inkább az emberi erőforrás minősége dönti el, az, hogy hol biztosítottak a fejlett iparágakhoz szükséges képzett szakemberek. „Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország versenyképessége és jövője nagyban függ az egyetemektől és az ott zajló munka minőségétől” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Majd ezzel kapcsolatban kulcskérdésnek nevezte, hogy milyen hatékonysággal tud megtörténni a gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolódása. A dolog lényege, hogy a felsőoktatás részben alkalmazkodjon a világgazdasági folyamatokhoz, részben pedig inspirálja is azokat.

A gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolódására jó példa a Bosch és a Széchenyi István Egyetem közötti együttműködés. „Így kapcsolódik össze a Győrben felhalmozott elméleti tudás és a Zalaegerszegen rendelkezésünkre álló gyakorlati infrastruktúra”-fogalmazott a tárcavezető.

Korábban írtuk