Ungár Péter (LMP) szerint problémát jelenthet, hogy a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem budapesti campusán diplomataképzés is lesz. Egy külföldről finanszírozott és felügyelt diplomataképzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást – vélekedett.

Hirdetés

Közölte: nagyobb forrásösszegből és több embert képeznek majd ott, mint az összes többi hasonló képzési helyen Magyarországon. Felvetette, hogy az ott végzettek részt vesznek-e majd a magyar diplomáciai kar munkájában, dolgoznak-e majd EU- és NATO-intézményekben.

Megjegyezte: a kormány mindenben a nemzeti szuverenitás csökkenését látja, ebben viszont nem, ami kettős mércére vall.

Napirend előtti felszólalás 2021.04.12.

🔴 A kínai kommunista egyetem súlyos nemzetbiztonsági kockázat, ráadásul magyar közpénzből!

Posted by LMP – Magyarország Zöld Pártja on Monday, April 12, 2021

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: furcsa, amikor a baloldal felsőoktatási kérdéseket kezd feszegetni, hiszen a baloldal tandíjat akart a felsőoktatásban és PPP-konstrukciókkal eladósította az egyetemeket. Ezzel szemben a kormány vagyonhoz juttatja őket, jobb működést tesz lehetővé – magyarázta.

Korábban írtuk

Úgy vélte, Magyarországnak érdeke, hogy a felsőoktatás jobb legyen, hogy megjelenjenek olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a nemzetközi versenyben is kimagasló eredményeket érnek el. A Fudan Egyetem a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye, jó, hogy Magyarországot választotta, hogy Kínán kívül először campust hozzon létre – közölte. Hozzátette: az ország jól jár ezzel, a magyar fiatalok és kutatók érdekét is szolgálja.