Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az Európai Uniónak fokozatosan be kell tiltania az orosz kőolajimportot, válaszul Oroszország fegyveres agressziójára. A terv értelmében fokozatosan teljesen kivezetnék az orosz kőolaj importját.

Hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán azt mondta, hogy az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Az eredeti tervek szerint Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaptak volna haladékot, ez azonban mindkét ország kormánya szerint elfogadhatatlanul rövid idő, és később csatlakozott Csehország és Bulgária is. Az sem biztos, hogy Ausztria elfogadja a javaslatot. Az Európai Bizottság terve szakértők szerint a katasztrófával lenne egyenlő, mely hatalmas gazdasági válságot okozna, Magyarország gazdasága egyenesen összeomlana, ugyanis az ország kőolajszükségletének 65%-a Oroszországból érkezik.

Az orosz szénhidrogén kitiltása jelentős árfelhajtó hatást generálna, amelynek következményeként abszurd módon még több pénzhez juttatná Moszkvát, ugyanis az emelkedő árak mellett más piacokon is értékesíteni tudná a kőolajat, míg az Európai Unió, és benne Magyarország, csak szenvedne a magas áraktól. Az oroszok emellett pótolni tudják a kieső európai mennyiséget az egyre csak emelkedő árak miatt.

Korábban írtuk

Az orosz kőolaj kitiltása 700 forintra emelné a benzin, és 800 forintra a gázolaj literenkénti árát, és ebben nincsenek benne a világpiaci mozgások révén emelkedő egyéb költségek.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.