Szalay-Bobrovniczky Kristófnak a jelenleg magyar vezetésű koszovói NATO-művelet (KFOR) központjában tett látogatásáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

A közleményben idézték a tárcavezetőt, aki hangsúlyozta: a Magyar Honvédség a misszióban végzett munkájával nemcsak a nyugat-balkáni biztonság iránti elkötelezettségéről, hanem szövetségesi szerepvállalásáról és szakmai felkészültségéről is bizonyságot tett.

Hozzátette: az eltelt időszak a bizonyíték arra, hogy a Magyar Honvédség készen áll és képes NATO műveletek irányítására.

Emlékeztetett arra, hogy magyar katonák a KFOR-misszió 1999-es kezdete óta részt vesznek a műveletben, 2021 októberétől pedig egy éven át Kajári Ferenc vezérőrnagy vezetésével magyar parancsnokság látja el a misszió vezetését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a parancsnok elismertsége töretlen mind a nemzetközi katonadiplomáciai, mind a politikai környezetben, ez pedig – a nemzetközi elismertségen túl – megerősíti a Nyugat-Balkán fontosságát Magyarországnak.

Arról is beszámoltak, hogy az októberig tartó magyar parancsnokság alatt szolgálatot teljesítő jelenlegi magyar kontingens csaknem 500 katonával vesz részt a műveletben.

Feladatuk Koszovó teljes területén, valamint „feladatszabás szerinti helyszínen” békefenntartó feladatok teljes körű végrehajtása és biztosítása, a KFOR-parancsnokságon szolgálatot teljesítő állomány és a magyar alegységek nemzeti logisztikai és adminisztratív támogatása – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Korábban írtuk