Fotó: Varga Judit, Facebook
Hirdetés

Varga Judit „Mijatovic asszonyt megint nem zavarták a tények…” című bejegyzésében Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának a médiaszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának magyarországi helyzetéről szóló jelentésére reagált.

„A számos ténybeli tévedés és ferdítés mellett talán a legbeszédesebb éppen az, hogy a +független+ Népszava már kora reggel, órákkal a jelentés hivatalos közzététele előtt beszámolt annak tartalmáról” – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: „ennyit a baloldali média elnyomottságáról”.

Varga Judit azt írta: úgy tűnik, az ET emberi jogi biztosát a részletes szóbeli és több tíz oldalas írásbeli kormányzati tájékoztatás sem érdekelte, hiszen – mint kiemelte – egyetlen észrevételüket sem vezette át a jelentésébe.

A miniszter azt írta: a magyar kormány mindezek ellenére továbbra is nyitott a párbeszédre, illúziói azonban nincsenek.

Korábban írtuk

„Ha másra nem is, egy dologra biztosan jó lesz ez a memorandum: Mijatovic biztos asszony elemzése egy az egyben beilleszthető lesz az Európai Bizottság következő jogállamisági jelentésébe…” – fogalmazott Varga Judit.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden úgy fogalmazott: „a politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”, ezért „legfőbb ideje”, hogy az országban helyreállítsák az újságírói és a médiaszabadságot.