Mindezt Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár mondta Székesfehérváron, az Alföldi Tej Kft. UHT-tej csomagoló-berendezésének átadásán.

A lehetőség kihasználásához olyan stratégiára van szükség, amely figyelembe veszi az élelmiszertermelés összes szereplőjének érdekeit, kiegyensúlyozott fejlődést biztosít a kisgazdaságoknak, illetve a közepes és nagy vállalkozásoknak is. Támogatni kell az olyan élelmiszer-ellátó rendszerek kialakítását, amelyek segítenek abban, hogy a megtermelt áru a lehető legrövidebb úton jusson a fogyasztókhoz.

Az élelmiszer-feldolgozás helyzete hazánkban 2004 után jelentősen romlott: csökkent a termelés és a foglalkoztatás, romlott a jövedelmezőség. Még a legjelentősebb ágazatokban sem alakult ki megfelelő üzemszerkezet, és rendkívül alacsony a szereplők közötti együttműködési hajlandóság. Szerencsére találunk olyan ellenpéldákat, mint az Alföldi Tej, ahol összhangban áll az alapanyag előállításának, illetve feldolgozásának folyamata – méltatta a vállalkozást az államtitkár.

A hazai ipari nyerstej 25 százalékát feldolgozó Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2003-ban alakult Debrecenben, 2004-ben vásárolta meg a székesfehérvári tejüzemet. A vállalat most egy 250 millió forintos UHT-tej csomagoló-berendezéssel bővítette üzemét. Kardeván Endre a fejlesztéssel kapcsolatban kifejtette: Magyarország a rendelkezésére álló lehetőségeket úgy használhatja ki legjobban, hogy magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű, különleges igényeket kielégítő termékeket állít elő. Ehhez az elérhető legjobb technológiák alkalmazása szükséges, ahogy most az Alföldi Tejnél történik.

(Forrás: kormany.hu)