Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Magyarországot meg kell védeni az illegális migrációtól, ezért van szükség alkotmánymódosításra és a „Stop Soros” törvénycsomagra – hangoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A politikus rámutatott arra, hogy az ENSZ és az Európai Unió álláspontja nagyon eltér a magyar kormányétól, és a bevándorlást támogató szervezetekhez áll közel. Gulyás Gergely szerint az illegális migrációról Európában nem lehet közös álláspontot kialakítani.

A magyar álláspont szerint a menekülteknek nincs joguk arra, hogy a világon bárhol válasszanak maguknak egy országot, csak arra, hogy az első biztonságos országban menedéket kapjanak arra az időre, amíg erre valóban szükségük van – mondta a miniszter.

Magyarország a jugoszláviai háborúk idején, az 1990-es években befogadott több tízezer valódi menekültet, és ezzel megmutatta, hogy első biztonságos országként védelmet nyújt a rászorultaknak – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Közlése szerint az illegális migráció szervezésének büntetendővé nyilvánítása az embercsempészeket fosztja meg eszközeiktől, és az illegális bevándorlást akadályozza.

Gulyás Gergely kifejtette, a Jobbikon kívüli ellenzékre április 8-án leadott szavazatok száma mutatja, milyen társadalmi támogatottsága van Magyarországon a bevándorlásbarát álláspontnak.

A miniszter emlékeztetett: a kötelező betelepítési kvótáról rendezett 2016-os népszavazáson 3,4 millió ember mondott nemet a bevándorlásra.

A magyar választópolgárok döntenek arról, hogy kivel akarnak együtt élni és kivel nem – szögezte le.

Az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezetnek ebbe nem kell beleszólniuk, véleményt nyilváníthatnak, de dönteni a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés fog – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Gulyás Gergely a szolidaritásra hivatkozó kritikák kapcsán kifejtette: e tekintetben a magyar kormányon nincs mit számon kérni.

Éppen a szolidaritás egyik megnyilvánulása a déli határokra épített kerítés, hiszen ha valaki nem védi az EU külső határait, akkor a belső határokon lesznek ellenőrzések, ahogy ezt már ma is megteszi több tagállam, és így épp az unió egyik vívmánya, a szabad mozgás kerül veszélybe – közölte.

Európa külső határait kell védeni, az EU-nak a schengeni határok védelmét kell megkövetelnie, és annak az összegnek egy részét, amelyet Magyarország erre fordít, az EU-nak kell állnia – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.