Új, jelentős vállalkozásba kezdett a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány. Csete Örs, a tíz éve működő intézmény igazgatója szerint a 2004. december 5-i népszavazás fontos állapotfelmérés volt, mert a voksolástól távol maradók nagy száma azt bizonyította, hogy a személyes tapasztalat hiánya vezetett a szolidaritás hiányához. Az Apáczai Közalapítvány ezt kívánja orvosolni új programjával.

Ennek lényege, hogy a hazai közoktatásban tanuló több mint egymillió diák életében egyszer jusson el osztálykirándulás keretében valamely határon túli területre, hogy személyes kapcsolatokon keresztül szerezzen tapasztalatokat ott élő honfitársainkról.

Az Apáczai Közalapítvány e célra 200 millió forintot nyert a Munkaerő-piaci Alapképzési alaprészének 2009-es keretéből a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács döntése nyomán. Az elnyert támogatást arra fordítják, hogy jövő május 1. és október 31. között hatezer magyarországi szakközépiskolás diák jusson el osztálykirándulás keretében a Kárpát-medence különböző pontjaira.

A 200 millió forintos összeg történelmi lehetőség, hiszen a rendszerváltozás óta nem állt rendelkezésre hasonló célra ilyen jelentős forrás. A közalapítvány kuratóriuma márciusban bírálja el a beérkezett pályázatokat, s áprilisban kötnek szerződést a nyertesekkel.

Az előzetes visszajelzések felülmúlták a várakozásokat, de még lehet pályázni január 11-ig. A pályázati anyagot az Apáczai Közalapítvány internetes oldalán (www.apalap.hu) találják meg az érdeklődők.

Á. B.