A Praktiker az első nagy áruházlánc, amely teljes értékű partnere lett az Igen, tessék! anyanyelvhasználati mozgalomnak – közölte szerdai közleményében a mozgalom Kolozsváron. 

A barkácsáruház  helyi üzlete április első heteiben helyezte ki az állandó magyar kiszolgálást jelző zöld matricákat, a magyarul is tudó eladók pedig Igen, tessék! – Da, poftiti! feliratú kitűzőket viselnek.

„A Praktiker csatlakozása mérföldkő a mozgalom életében. Több mint hétszáz vállalkozás csatlakozása után jelenthetjük be az első áruházlánc-partnerünket. Egyre több olyan vásárló van, amelyik megválogatja, hol költi el a pénzét. Egyre többen választják azokat a cégeket, ahol anyanyelvükön intézhetik vásárlásaikat. Ezt ismerte fel a Praktiker is” – idézte a közlemény Talpas Botondnak, a mozgalom vezetőjének a nyilatkozatát.

A partnerség a magyar nyelvű kiszolgáláson túl 5% kedvezményt is biztosít azoknak a vásárlóknak, akik az Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilapban található utalvánnyal vásárolnak.

Az Igen, Tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron, és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben, hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul.

MTI