„A harmincmilliárdos elvonással sújtott főváros persze nem kapott egyetlen forint kompenzációt sem. Úgyhogy a budapesti Fidesznek marad a régi módszer: egyik kezükkel elvesznek a fővárosi önkormányzattól, másikkal követelik, hogy költsön többet mindenre. Hiába szeretnék, mi nem mondunk le Budapest fejlesztéséről. A városok kifosztásával szűkre szabott mozgástéren belül is belefogtunk a Lánchíd, a rakpart, a Blaha Lujza tér fejlesztéséhez, nem mondunk le a zöldfejlesztésekről, a városi közlekedés modernizálásáról”

Hirdetés

– írta pénteki Facebook-bejegyzésében a főpolgármester, aki elfelejtette megemlíteni, hogy ezekre a beruházásokra a kormány biztosít forrást, ráadásul ezekről közösen döntöttek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, hívja fel a figyelmet a lap.

A Blaha Lujza tér négymilliárdos felújításának a kormány csak a negyedét állta volna, azaz egymilliárd forintról szól a támogatási szerződés. De Karácsony Gergely néhány erős tollvonással megcsonkította a beruházást, amelynek első üteme egymilliárd forintnál alig kerül többe, azaz a pesti oldal legforgalmasabb terének a felújítását végül is a kormány állja. A második ütem megvalósítása pedig még bizonytalan.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár korábban arról tájékoztatott, hogy a koronavírus-járvány alatt kieső bevételeiket ne adóemeléssel és hitelfelvétellel próbálják pótolni, a kormány a fővárosnak felajánlotta, hogy könnyítésképpen átvállal három nagy beruházást. A kabinet valósítaná meg a pesti alsó rakpart felújítását, amely magába foglalja a járdák kiszélesítését, vízfelületek és utcabútorok létesítését és a rakpart zöldítését. Továbbá a kormány vállalja a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítását a Budafoki útig és a Kelenföldi buszpályaudvar bővítését is. Az utóbbi beruházásban megvalósul a P+R parkoló bővítése is, hogy agglomerációból érkező autósok le tudják tenni autóikat.

Korábban írtuk


Nem mellesleg a kormány alkotta meg a Zöld Budapest programot. A kabinet a következő öt évben harminckilenc helyszínen hajtana végre zöldítéseket. Huszonnégy parkerdő és tizenöt városi park újulhatna meg kétszázmilliárd forint értékben.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.