Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív, illusztráció)
Hirdetés

A közlemény szerint a rezsiutalványt a kormány tavaly ősszel a megbecsülése jeleként biztosította nagyjából 2,6 millió nyugdíjas részére.

A juttatás, annak kézbesítése és felhasználása sikeresnek tekinthető, hiszen a jogosultak 98 százaléka kézhez vette az utalványt. Az átvett utalványok 95 százalékát – több mint 21,5 milliárd forint értékben – pedig már fel is használták a gáz- és villanyszámlák kifizetésére.

Az átvett, de még fel nem használt utalványokat az érintettek május 31-ig válthatják be – a vészhelyzet miatt – csak a postákon – tette hozzá.

Korábban írtuk

„Javasoljuk az idősebb, a járványban veszélyeztetett korosztálynak, hogy a rezsiutalványok felhasználását, postai beváltását bízzák a család fiatalabb tagjaira. Ha mégis saját maguk kénytelenek megtenni, akkor érdemes nyitáskor érkezni, a postákon ugyanis a nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak az ügyintézésben” – írták.

A rezsiutalványok beváltására 2019 szeptemberétől volt lehetőség, a felhasználási határidőt a kormány meghosszabbította. Az utalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni.

A befizetésnél az utalványok összege nem haladhatja meg a csekken szereplő összeget, a különbséget csak készpénzzel lehet kiegészíteni.

A rezsiutalványokról érdeklődni továbbra is a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.