Az álalapítványok és álegyesületek felhasználásával a hajdani sportminisztériumtól kicsalt 75 millió forint megszerzéséért, szabálytalan felhasználásáért várhatóan különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás miatt emelnek vádat – közölte a Magyar Nemzettel Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője. Az egyes elkövetők cselekményének minősítése eltérhet egymástól. A főügyészhelyettes közlése szerint a nyomozati iratok ismertetését hamarosan befejezik, a gyanúsítottak és a védők még tehetnek észrevételeket. A vádirat előkészítését ugyanakkor már megkezdték.

A vádemelés május közepén várható, az ügy ekkor jut el a bírósághoz. A bűncselekmény-sorozatot a Medgyessy-kormány idején követték el. A Gyurcsány Ferenc által vezetett Ifjúsági és Sportminisztérium juttatta a nagy összegű állami támogatásokat az ifjú szocialistáknak. A nyomozást végző főügyészség múlt év őszén tanúként hallgatta ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Szilvásy György titokminisztert. Szilvásy annak idején kulcspozíciót töltött be az állami támogatást bőven szolgáltató sportminisztériumban: közigazgatási államtitkárként dolgozott. A vád tanújaként vonulhat fel a bűnperben a nyomozás idején már kihallgatott Ujhelyi István és Arató Gergely államtitkár is.

Az ügynek jelenleg is 16 gyanúsítottja van. Zuschlag János MSZP-s politikus és Katus István előzetes letartóztatásban tölti az időt. Lados Istvánt, Zuschlag személyi titkárát házi őrizetben tartják.

Hétfőn azt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy lezárta a vizsgálatot, és megállapította, hogy Zuschlag nem tájékoztatta sem a titkosszolgálat valamelyik tagja, sem a felette felügyeletet gyakorló személy az ellene folytatott adatszerzésről. A főügyészség azt követően indított vizsgálatot, hogy a Zuschlag-ügy nyomozásánál a tanúvallomásokban utalások voltak arra, hogy az MSZP volt képviselője tudott arról, hogy titkos módszerekkel gyűjtenek adatokat

róla.

(Magyar Nemzet)