Renée Fleming szólóestjével és hat operaelőadással várja nézőit az idei, immár harmadik operafesztivál. 2011. május 6. és 18. között a legkedveltebb Verdi- és Puccini-operák főszerepeiben nemzetközi hírű hazai és külföldi sztárok lépnek színpadra.

Május 11-én a hazai operaprogramok idei legnagyobb eseményével: Renée Fleming szólóestjével várják a közönséget.

A világhírű szoprán a New York-i Juilliardon végzett. A háromszoros Grammy-díjas énekesnő pályája eddigi 25 éve alatt több mint kétszázszor énekelt a Metropolitan színpadán, ahol többek közt olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata). Fleming énekelt Obama elnök beiktatási ünnepségén, Károly Wales-i hercegnek, a 2006-os Nobel-díj átadási ceremónián, fellépett a 2008-as Pekingi Olimpián.

A koncertszínpadok keresett fellépője is, CD-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is együttműködik. Népszerűségét mutatja, hogy egy virágfaját is elneveztek róla (Renée Fleming írisz).

Hangversenyét az észt származású amerikai dirigens, Kristjan Järvi vezényli, közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara.

Május 6-án és 8-án Verdi OTELLO című operáját tűzik műsorra. A címszerepben VLADIMIR GALOUZINE, a nemzetközi operaélet jeles tenorja lép színpadra, akit napjaink egyik legjelentősebb Otellójaként tartanak számon. A nemzetközi zenei élet egyik legkeresettebb énekese. Desdemonaként hazai büszkeségünket, ROST ANDREÁT üdvözölheti a közönség. A Kossuth-díjas művésznőt Budapesten az idei szezonban a Bohémélet Mimijeként és a Figaro házassága Grófnőjeként is láthatták az Operaházban. Jago szerepében LADO ATANELI, grúz bariton látogat vissza az Andrássy úti dalszínházba. Ataneli érkezése előtt üzenetet küldött a magyar közönségnek: „Gyermekkorom óta ismerem az Önök országát és népét – ez az ország olyan sok kiváló művészt adott a világnak, hogy lehetetlenség felsorolni. A nép nagy hagyományokkal rendelkezik az énekművészet terén, a magyarok nagyon muzikálisak, kifinomultak“. Az Otello előadásokat Vámos László rendezésében, Kovács János vezényletével adják elő.

Május 7-én és 11-én továbbra is a szerelem jegyében Puccini: MANON LESCAUT című műve csendül fel. Manon szerepében egy briliáns chilei szoprán, CRISTINA GALLARDO-DOMÂS lép színre, aki 1993-ban debütált a milánói Scalában. Azóta a Metropolitan, a bécsi Staatsoper és a Covent Garden keresett Puccini hősnője. Partnerei: a hazai közönség által jól ismert MASSÁNYI VIKTOR, aki az olasz repertoárban aratta legnagyobb sikereit; Des Grieux szerepében pedig egy igazi sztártenor: NEIL SHICOFF. Az amerikai énekes tanulmányait a New York-i Juilliardon végezte. 1976-ban mutatkozott be a Metropolitan Operában, majd nemzedékének legjelentősebb amerikai tenorjaként a világ legnagyobb dalszínházaiban énekelt, többek között Bécsben, Milánóban, Párizsban, Londonban, Berlinben és Hamburgban. Szerepelt a müncheni Bayerische Staatsoperben, a chicagói Lyric Operaban, a San Franciscó-i Operaházban, a Genfi Nagyszínházban, a Veronai Arénában, a Zürichi Operában és a barcelonai Liceuban. Idén ő kapta a legjobb férfi alakításért odaítélt „Golden Mask” Arany Álarc-díjat Moszkvában, a Mihalkovszkij Színház Eléazar című produkciójának címszerepéért. A Puccini-művet a Zürichi Opera sikeres magyar karmestere, Hamar Zsolt dirigálja. Rendező: Valló Péter.

A Májusünnep utolsó előadása Kocsár Balázs vezényletével, Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezésében Verdi RIGOLETTÓJA lesz 14-én és 18-án. A mantuai herceg szerepében ezúttal JOSÉ BROS mutatkozik be Budapesten. A barcelonai születésű tenor a belcanto repertoár egyik kiemelkedő képviselője. A nemzetközi zenei életbe 1992-ben, a barcelonai Teatro Liceu Boleyn Anna premierjén, Edita Gruberova partnereként robbant be. A produkciót további meghívások követték a milánói Scalába, majd London és Bécs után szerte a világon fellépett. Az elmúlt években több mint 25 opera tenor főszerepét énekelte el. Az opera címszerepében egyik legkiválóbb hazai baritonénekesünk, KÁLMÁNDI MIHÁLY lép színpadra. Nemzetközi karrierjét Olaszországban, Triesztben kezdte, majd Salzburg, Edinburgh, Glasgow, Varsó, Bordeaux, Montpellier, Valencia, Lipcse, Karlsruhe, Wiesbaden, Nápoly és Róma dalszínházai várták. Gildát ezúttal egy olasz szoprán, PATRIZIA CIOFI alakítja Pesten. Ciofi számos díjat nyert hazájában és külföldön. A firenzei Teatro Comunaléban mutatkozott be, majd az összes jelentős olasz dalszínházban fellépett. A milánói Scalában a Traviata Violetta szerepét alakította. Énekelt többek közt mindhárom jelentős párizsi színházban, a Zürichi Operában és a Chicago Lyric Operában, valamint a londoni Covent Gardenben.

További információ: www.opera.hu/mayfest