A kisbéri Mini-Magyarország parkban olyan híres építmények kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók, mint az egri vár, a soproni Tűztorony, a tihanyi Apátság, a szegedi Dóm vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. A kisbéri tó partján parkosított környezetben, virágágyások között helyezték el az épületek 10-szeres és 25-szörös kicsinyítéssel készült makettjeit.

Ászáron a tájház mellett épült fel egy miniskanzen, amely 22 épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét. Az ászári skanzenben csaknem 1500 négyzetméteres zöld területen lakóházak mellett szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet.

Udvardi Erzsébet, a Kisbéri Kistérségi Társulás elnöke az MTI-nek elmondta: a turisztikai fejlesztési projektre 2009-ben nyertek csaknem 370 millió forintot, így a kistérség négy településén – Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren és Súron – várják új látványosságokkal a Bakonyaljára látogatókat.

A 2009 októbere és 2011 júniusa között megvalósított beruházásokkal olyan látványosságokkal bővítették a kistérség turisztikai kínálatát, amelyek szezontól függetlenül is látogatókat vonzanak és összességében egy-egy hosszú hétvégére vagy akár több napra is programot biztosítanak az idelátogatóknak.

Bakonyszombathelyen a község régi iskolaépületét állították vissza eredeti állapotába, ahol iskolamúzeumot rendeztek be. A falu közepén rendezvényteret alakítottak ki, a volt Esterházy-uradalom kastélyparkjában pedig egy tanösvényt építettek ki, amely a környék növényvilágát mutatja be.

Kisbéren a Kiskastély épületét újították fel, ahol a helytörténeti és lovas kiállítás is helyet kapott. A kastély körüli területen botanikus kertet alakítottak ki.

Súr a helyi Nagyboldogasszony templom külső-belső rekonstrukciójával bővítette a Bakonyalja turisztikai látnivalóit.

A turisztikai projekt résztvevője volt a móri Bozóky Pincészet is. A projektben a borászati üzem helyszínén egy új kóstoltató teret alakítottak ki, a pincét és a szőlőfeldolgozó üzemet is megnyitották a látogatók előtt.

A Kisbéri Kistérségi Társulás 2005-ben alakult 17 bakonyaljai település részvételével. Az együttműködés révén a közoktatás, az egészségügy, a gyermekvédelem és a szociális ellátás területén végeznek közös feladatokat.

(MTI)