A helyettes államtitkár szerdán Doroslav Trnka szlovák főügyészhelyettesnek arra az előző napi nyilatkozatára reagált, amely szerint véglegesen lezárult Malina Hedvig ügyének kivizsgálása. Prőhle Gergely azt mondta, ez „biztató jele annak, hogy az igazságszolgáltatás minden politikai befolyás nélkül érvényesülhet”.

Egy a tárca által szervezett háttérbeszélgetésen a helyettes államtitkár kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy Malina Hedvig megkapja az „erkölcsi rehabilitációt” a szlovák közvélemény előtt.

Emlékeztetett, az ügyben több alkalommal szakértők „gyökeresen mást” mondtak, mint ami a korábbi hivatalos szlovák nyilatkozatokban elhangzott.

Prőhle Gergely azt mondta, reméli, hogy „ezek után újabb kanyarok már nem nagyon lesznek” az ügyben.

A magyar nemzetiségű egyetemista Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Robert Kalinák volt belügyminiszter azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította. Azóta Malina Hedvig ellen folyik eljárás állítólagos hamis tanúzás miatt.

Hírek szerint a szlovák kormány a múlt héten úgy döntött, hogy nyilatkozatban kér bocsánatot Malina Hedvigtől, mert a vizsgálat folyamán sérültek emberi és állampolgári jogai.

Dobroslav Trnka szlovák főügyészhelyettes kedden úgy nyilatkozott, véglegesen lezárult Malina Hedvig ügyének kivizsgálása, s már csak a bírósági szakértő kihallgatása van hátra Roman Kvasnicának, a lány ügyvédjének jelenlétében. A főügyészhelyettes azt mondta, hogy még októberben a bírósági ítéletnek is meg kellene születnie. Hozzátette ugyanakkor, meglepte a kormány döntése, hogy Malina Hedvigtől nyilvánosan bocsánatot kér. Malina Hedvig, aki időközben férjhez ment és két gyermek anyja, ennek ellenében visszavonná beadványát az Európai Emberi Jogi Bíróságon.

(MTI)