A közleményben kifejtik: konkrét információkérést a feltételezett elkövetőre vonatkozóan június 30-án kaptak a nyomozóktól és ennek haladéktalanul eleget tettek. A katonai biztonsági szolgálat egyébként 2004-ben, majd 2007 második felében – koszovói kiküldetése előtt is ellenőrizte Cs. Istvánt, és megállapításuk szerint a gyanúsított nem tartozott semmilyen szélsőséges szervezethez.

A honvédelmi tárca közlése ellentétes az országos rendőrfőkapitány korábbi állításával. Bencze József vasárnap a Hír Televízió Kontraszt című műsorában is arról beszélt, hogy ugyan kaptak információkat a szolgálatoktól, de azok nem vitték közelebb a nyomozókat a roma támadások gyanúsítottjaihoz.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egyébként kedden dönt az úgynevezett ténymegállapító vizsgálat lefolytatásáról a romák elleni támadások ügyében – erre akkor van mód, ha valamely szolgálat jogszabályellenes működését észlelik. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint az ilyen eljárás során a bizottság betekinthet a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, az adott ügyre vonatkozó iratokba, valamint meghallgathatja a szolgálatok munkatársait is.

(hírTV)