Miután 2021 nyarán a magyar kormány törvényben rögzítette, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők dolga, a Labrisz Leszbikus Egyesület iskolai jelenléte lenullázódott. A Nyílt Társadalom Intézet által finanszírozott szervezet ezért új utakat keresett Melegség és megismerés elnevezésű programja folytatására, a gyermekek helyett ezúttal a szülőket szeretné megszólítani – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A szervezet 2022 februárja és júniusa között egy hat alkalomból álló online beszélgetősorozatot indít, ahol a képzés önkénteseivel, valamint szülők és a szakemberek bevonásával járnak majd körül egy-egy témát. Az online beszélgetések során olyan témákat fognak érinteni, mint az előbújás, vagyis a coming out, az óvodáskorú gyermekek felvilágosítása, a szivárványcsaládok helyzete, a családi ünnepek, valamint a Pride-események kezelése.

A szülőknek tartott ingyenes felvilágosítás mellett a szervezet fontosnak tartja a pedagógusok és a szociális munkások felkészítését is.

„Mivel az iskolai programok leálltak, és egyébként is vannak pedagógusképzéseink, úgy mehetünk tovább, ha őket szólítjuk meg, hiszen ők vannak minden nap a gyerekekkel. Fontos, hogy ők milyen attitűddel vannak jelen az iskolában, fontosabb, minthogy mi ott vagyunk 90 percig. Őket, az iskolai szociális munkásokat és a szülőket próbáljuk elérni, mert lényegesnek tartjuk, hogy segítséget kapjanak akár az LMBTQ-fiatalok, akár a többségi társadalom tagjai ebben a témában”

– nyilatkozta Kövesi Györgyi, a Melegség és megismerés egyik programvezető koordinátora.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Labrisz Leszbikus Egyesület még 2001-ben indította el a Melegség és megismerés elnevezésű programját, amelynek keretében a budapesti és vidéki középiskolákban már több száz olyan képzést szerveztek, ahol a szexuális kisebbségek és identitások elfogadására nevelik a diákokat. A Soros-alapítvány támogatásával a Labrisz emellett kiadta a Még mindig tabu? című új tanári kézikönyvet is, amely órai ötleteket, valamint képzésre alkalmas feladatokat tartalmaz a középiskolai pedagógusoknak.

További részleteket a Magyar Nemzet oldalán, IDE KATTINTVA olvashatnak.

Korábban írtuk