Hirdetés

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmát egy februárban alapított amerikai civilszervezet, az Action for Democracy (AD) finanszírozta 3 milliárd forinttal az áprilisi választások során, amelyről azóta kiderült, hogy felveti az Egyesült Államok beavatkozási szándékát Magyarország belpolitikájába.

A vita során Horn Gábor arról beszélt, hogy ebben az ügyben minden olyan hiba benne van, amely a hazai kampányfinanszírozás szabályozása kapcsán felmerülhet. A Republikon Alapítvány elnöke szerint a pártfinanszírozási törvény hiányosságait évtizedek óta nem tudta megoldani a magyar politika.

A botrányos ügy kapcsán Mráz Ágoston Sámuel felidézte, hogy a napokban Rákay Philip cáfolta Márki-Zayék azon állítását, hogy több ezer adományozótól érkezett volna a baloldalnak juttatott 3 milliárd forint. Mráz Ágoston Sámuel felidézte, hogy az AD honlapján bekapcsolt adományszámláló mindössze 11 adományozót jelzett. Ezen felül Mráz Ágoston Sámuel arra is emlékeztetett, hogy a magyar állam eleve biztosított egymilliárd forintot a baloldal számára is, hogy kampányoljon.

A magyarországi pártokra és kampányfinanszírozásra vonatkozó törvényt Schiffer András erősen kritizálta. Szerinte a hazai szabályozásban maradtak jogi kiskapuk és hézagok, és ezeket a hiányosságokat játszották ki Márki-Zay Péterék, akik ebben a vonatkozásban nem követtek el jogsértést. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a baloldal cselekedetének ennél jóval komolyabb a morális vetülete.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, az adás felvételét pedig a fenti videón nézhetik meg.

Korábban írtuk