Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Ezek szerint az összes idősotthonban igazolt fertőzött 57 százaléka fővárosi fenntartású idősotthonban él, és az összes idősotthonban meghaltak 74 százaléka is ezekből az intézményekből kerül ki. A Pesti úti idősotthon lakói az összes idősotthonban fertőzöttek százalékát teszik ki, az összes idősotthonban meghalt ember több mint fele a Pesti úti idős otthon gondozottja – olvasható a hírportál cikkében.

Érdekesség – írják -, hogy a szintén Budapesten található, de nem önkormányzati fenntartásban lévő közel hatszáz idős emberről gondoskodó Olajág Otthonokban viszonylag kevés, 50 igazolt fertőzött van, és hét ember halt meg. Ezenfelül másik három, nem önkormányzati fenntartású budapesti idősotthonban jelent meg kevés esetszámmal a vírus, de azokban haláleset eddig nem történt.

Korábban írtuk

A teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatják el.

Egyszeri pénzbeli jutalmat kapnak a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban dolgozók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben megnövekedett munkájuk elismeréseként – döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester.

A budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett határozat szerint a célra 190 millió 468 ezer forintot biztosítanak.

Az átlagosan 100 ezer forintos jutalmat 1621 dolgozó kapja meg, ők az idősotthonokban dolgozók 75 százalékát jelentik.

Az engedélyezett dolgozói létszám és a jutalmazásba bevonni kívánt létszám közötti eltérés egyrészt az állományban lévő, de jelenleg feladatot nem végző, valamint a távmunkában feladatnövekedés nélkül dolgozók létszámából és a fel nem töltött álláshelyek létszámából adódik – olvasható az előterjesztésben.

Karácsony Gergely az fővárosi MSZP-frakció javaslatára döntött arról is, hogy a csütörtöktől Szaniszló Sándort az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnökét és tagját visszahívják, és péntektől a testület elnökének és képviselő tagjának Gajda Pétert, a XIX. kerület szocialista polgármesterét választják meg.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere február végén lépett át az MSZP-ből Kiss László III. kerületi polgármesterrel együtt a Demokratikus Koalícióba. Szaniszló Sándor február 26-án azzal magyarázta átlépését, hogy polgármestersége első száz napja után azt tapasztalta, egyre több helyi választó türelmetlenkedett az ígért egészségügyi és közúthálózati fejlesztések ügyében, és számára úgy tűnt, hogy az MSZP-től nem kapja meg azt a támogatást, amely elvárható lett volna.

Veszélyhelyzet idején – törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.