Hirdetés

Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a verplazma@dpckorhaz.hu címen.

A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a vírus környezetünkben való elterjedtségét is vizsgálják, a főváros szennyvizében egyelőre nem találtak koronavírust.

A járvány aktuális adatait ismertetve Müller Cecília elmondta: az igazolt fertőzöttek száma 2383-ra nőtt és újabb 11 halálos áldozatot szedett a járvány, így már 250-re nőtt a fertőzés nyomán elhunytak száma. Utóbbiak szinte kivétel nélkül idősek, illetve fiatalabb, ám több krónikus betegséggel küzdő emberrel is végzett a vírus.

Kórházban már 877 embert ápolnak, akik közül 61-en szorulnak gépi lélegeztetésre, 401-en pedig már felgyógyultak a betegségből – sorolta.

Mindennek párhuzamosan – folytatta – a kiterjedt kontaktkutatás keretében egyre nő a laborvizsgálatok száma, ami azt jelenti, hogy immár 58251 tesztet végeztek.

Kérdésekre válaszolva közölte: annak ellenére zökkenőmentes az akut betegek ellátása a tatabányai kórházban, hogy az intézmény 29 dolgozója karanténba került.

Ugyanakkor a kiskunhalasi mobilkórház készen áll a betegek fogadására, amennyiben a helyzet azt szükségessé teszi, megkezdődhet a működtetése – mondta Müller Cecília.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu (illusztráció)

Pénteken is több kórházba érkezik jelentős mennyiségű védőeszköz-szállítmány – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón, és arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét.

Lakatos Tibor ezredes elmondta: folyamatosan ellátják a kórházakat védőfelszerelésekkel, pénteken több helyre is érkezik szállítmány. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe és a Szent János-kórházba, vidéken Veszprémbe, Székesfehérvárra, Tatabányára, Ajkra és Szekszárdra indul el jelentős mennyiségű szállítmány védőeszközökkel és felszerelésekkel. Hozzátette: a jövő héten folytatják a kiszállítást és biztosítják a kórházak számára a tartalékkészleteket.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra kérte a lakosságot, a hétvégén is tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessék saját egészségüket, illetve másokét.

Az ezredes a sajtótájékoztatón megköszönte munkatársainak az áldozatos munkát, amit pénteken, a rendőrség napján is végeznek az országban élők egészsége, élete megóvása érdekében.

Felidézte: a hétvégén mindig több szabályszegéssel találkoznak, mert hétköznap a munkába járó állampolgároknak jóval nagyobb lehetőségük van a kijárási korlátozás szabályai alóli törvényes felmentésre, de hétvégén ez a lehetőség szűkül. A tapasztalatok szerint ilyenkor többen hagyják el alapos indok nélkül a lakóhelyüket, nem tartják be a meghatározott távolságra vonatkozó szabályokat, és vannak, akik a vendéglátóhelyeken nem a megengedett célból tartózkodnak.

Jelezte: a hétvégére a polgármesterek ismét felhatalmazást kapnak, hogy településükön a kijárás szigorúbb szabályait határozzák meg. Az operatív törzs tapasztalata szerint a polgármesterek eddig is jól éltek a lehetőséggel és intézkedéseik a járvány terjedésének lassítását szolgálták.

Lakatos Tibor szólt arról is, hogy péntek hajnal óta működik a régi hegyeshalmi határátkelő, folyamatos az Ausztria és Magyarország között ingázók ki- és beléptetése. Mint mondta, a határátkelő újranyitása a mezőgazdaságban dolgozóknak is nagy segítség, hiszen a gazdák vontatókkal, mezőgazdasági járművekkel nem tudták használni az autópálya-átkelőhelyet.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros rendeletben írta elő a maszkviselést a boltokban, az ezredes közölte: ennek az ellenőrzése annak a feladata, aki a szabályt megalkotta. Ebben részt vehetnek egyes rendészeti feladatot ellátó szervezetek, a közterület-felügyelők, és a polgárőrség is jelezheti, ha a szabály megszegését tapasztalja.