Fotó: MTI/Bruzák Noémi, archív
Tordai Bence országgyűlési képviselő, Szabó Zsolt önkormányzati képviselő, Jávor Benedek európai parlamenti képviselő, Karácsony Gergely és Szabó Tímea társelnökök, Holmár Ágnes irodavezető, valamint Erőss Gábor önkormányzati képviselő (elöl b-j) szavaz a Párbeszéd kongresszusán a Benczúr Hotelben 2019. április 7-én
Hirdetés

Erőss Gábor szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a járvány ürügyén betiltotta a tüntetéseket.

„A gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb, legalapvetőbb alkotmányos alapjog, amit (…) még a fideszes kétharmad által elfogadott alaptörvény is garantál” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette, még „járványbiztos” formában sem lehet tüntetni már lassan fél éve: nem engedélyezik az autós vagy az olyan demonstrációkat sem, ahol a résztvevők betartanák a távolsági és a maszkviselési szabályokat, esetleg ülve tiltakoznának.

Erőss Gábor elmondta azt is, néhány hete készítette el – a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakvéleménye alapján – az Alkotmánybíróságnak szánt beadványát, amiben azt kifogásolják, hogy a kormány úgy tiltotta meg a járvány alatt a tüntetéseket, hogy még kérvényezni sem lehet azok megtartását.

Korábban írtuk

Jelezte, a Párbeszéd tüntetett volna egyebek mellett a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizációja, az oktatási szegregáció, „az önkormányzatok kifosztása” és „a kormányzati korrupció” ellen.

Hangsúlyozta, azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy adja vissza az emberek számára a gyülekezési szabadságot.

Dr. Erőss Gábor – új, bal, zöld Tiltakozni szeretnénk a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizálása, a korrupció ellen, de a Kormány, a járvány ürügyén nem hagyja – Ez Alaptörvény ellenes

Posted by Párbeszéd Magyarországért on Saturday, March 27, 2021