Most a Fidesz–KDNP négyötödös parlamenti többséget szerezne, és egyedül a XIII. kerületben győzne a baloldal, sehol másutt – derült ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG számára készített. A teljes lakosságban kisebbségből (44 százalék) többségbe (54 százalék) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”, és minden második választó, illetve minden harmadik „bizonytalan” szavazó is inkább reményekkel, mint aggodalommal tekint a jövőbe.

Hirdetés

A „biztos szavazók” körében a Fidesz–KDNP hatvan, a Momentum nyolc, a Mi Hazánk és a DK hét, a Kétfarkú Kutya Párt hat, a Jobbik három, az MSZP kettő, az LMP és a Párbeszéd egy-egy százalékon áll. A „választani tudók” közül 57 százalék támogatná a Fidesz–KDNP-t, kilenc a Mi Hazánkat, nyolc a DK-t, hét a Momentumot, hat a Kutyapártot, négy a Jobbikot, kettő-kettő az MSZP-t és az LMP-t, egy százalék pedig a Párbeszédet „egy közeljövőben megtartandó” választáson.

Ezúttal is érvényesült a „győzteshez húzás”, és most is sokkal többen emlékeztek úgy, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen voksoltak. Amint a választás előtti utolsó Medián-felmérés jelezte, a szavazók 66 százaléka a kormánypártok győzelmére számított, még az ellenzékiek egyharmada is ezt valószínűsítette. Bizonyos értelemben ezt igazolja vissza egy hónappal a választás után az, hogy az ellenzéki szavazók közül minden negyedik azt állítja, még a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme sem lepte meg. A felmérésben válaszolók 54 százaléka emlékezett úgy, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazott (a tényleges listás arány 52 százalék volt), 34 százalék állította, hogy az ellenzékre (a valóságban 36 százalék), és a tényleges hattal szemben nyolc százalék mondta, hogy az ő voksai is hozzájárultak a Mi Hazánk parlamentbe jutásához.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Hírlap honlapján olvashat.

Korábban írtuk