Fotó: MTI/Varga György (illusztráció)
A Somogy Megyei Kormányhivatal járványügyi ellenőrei (b és b2) a tisztító- és fertőtlenítőszereket ellenőrzik egy idősotthonbsn.
Hirdetés

Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A mai adatok szerint összesen 773 idősotthon lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 idős gondozott hunyt el és 118-an már meggyógyultak.

A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a  fertőzés, ebből 7 idősotthon a Fővárosi  Önkormányzat fenntartásában működik, a többi  civil vagy egyházi fenntartású. A Budapesten található idősotthonokban 471 fő gondozott  fertőzött, közülük 404 fő fővárosi fenntartású idősotthonban él. A  legtöbb elhunyt és fertőzött gondozott továbbra is a Pesti úti idősotthonban van. Ott 42 az elhunytak, 305 a fertőzött gondozottak és 26 a fertőzött dolgozók száma. A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma. A szintén több mint félezer férőhelyes zuglói Olajág Otthonokban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma.

Vidéken 20 idősotthonban jelent meg a vírus, de csak 9 intézményben van elhunyt, összesen 26 fő. A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (6 fő) a mezőszilasi idősotthonban van, 5 fő a seregélyesi, 4 fő a borsodnádasdi intézményekben.

Korábban írtuk

Országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése.  A több mint kétszáz fős intézményekben a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást.