Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki, amikor a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozást indított a cég ellen, házkutatást is tartottak székhelyén és a rendőrök több számítógépet és dokumentumot is lefoglaltak. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a vagyonvédelmi cég titkos internetes hálózatot hozott létre, kiemelten titkos adatokat gyűjtött, és a kormányzati szerverekre is megpróbált kapcsolódni. Egy nappal később állt a nyilvánosság elé Dávid Ibolya az MDF elnöke e következőkkel:

„Kezemben tartok egy hanganyagot, ami arról tájékoztat, hogy egy magyar vállalkozó megbízást adott egy vagyonvédelmi cégnek, hogy dolgozzanak az MDF-re, Dávid Ibolyára, és keressenek rá terhelő dolgokat, mert ott van valami hatalmi belső váltás szándéka előkészítve, valami alelnök van benne, valami A betűs.”

Az MDF elnöke Almássy Kornélra, akkori pártelnöki kihívójára gondolt, akit azzal vádolt, hogy megbízott egy biztonsági céget: gyűjtsön róla adatokat. Dávid Ibolya az ügyészségtől és a nyomozóirodától is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított. A pártelnök nem hozta összefüggésbe az UD Zrt. adatgyűjtését és a róla szóló megfigyeléseket, de néhány nappal később Bencze József országos rendőrfőkapitány már azt mondta, hogy van összefüggés a két eset között. Az ügyészség azonban hivatalosan máig nem közölte, hogy miért kérte az ügyben Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését. Állítólag a Dávid Ibolyához került CD-vel akarták rávenni Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, amit a politikus akkor meg is tett.

A Legfőbb Ügyészség júniusban kérte az országgyűlés elnökét, hogy függessze fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát, mert gyanúsítottként hallgatná ki őket a megfigyelési ügyben. Fazekas Géza szóvivő többet azonban nem akart mondani, arra hivatkozva, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséig úgysem kezdődhet meg a büntetőeljárás. Az MDF elnöke egy nappal később felajánlotta, hogy lemond mentelmi jogáról, de csak akkor, ha nyilvános lesz az ügyészség meghallgatása. Dávid Ibolya azt is mondta, ha nem teljesül kérése, akkor felvételt készít majd a meghallgatásról, amelyet aztán azonnal megoszt a nyilvánossággal.

„A közlemény nyilvánosságra hozatala után a lehallgatási, megfigyelési ügyben, az ügy büntetőjogi és tényállási részleteiről érdemben ezután nem nyilatkozom. Ez a tárgyalóteremre tartozik, akkor válaszolok az ügy érdemében, ha mentelmi jogom felfüggesztése után idézést kapok az ügyészségre. Készen állok arra, hogy mentelmi jogom felfüggesztése után az ügyészséghez elmenjek, a mentelmi jogomról a Magyar Országgyűlés fog dönteni. Én minden eddigi eljárásban is azt kértem, hogy a mentelmi jogomat függesszék fel.”

(180 perc)