– A rezsicsökkentett szemétszállítási díjak nem fognak változni a lakosság számára a július elsején az egész országban induló új hulladékgazdálkodási rendszerben, a kormány a háborús időben is megvédi a lakosságot

Hirdetés

– hangsúlyozta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

A Magyar Nemzet emlékeztet, korábban Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója jelentette be: cége július 1-jétől átveszi a lakossági hulladék begyűjtését, kezelését koncesszió keretében. Az új hulladékgazdálkodási rendszerről a napokban nyilatkozott a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó is. Elmondta többek között, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Szerinte ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak.

Július 1-jétől az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu, Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel egyidejűleg az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a gyártóknak a szennyező fizet elve alapján jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez.

Koncz Zsófia kiemelte, a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával országosan egységes, takarékosabb, eredményesebb rendszert szeretnének kialakítani.

Az államtitkár elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország minél előbb átálljon a körforgásos gazdaságra, hiszen az Európai Unió komoly célértékeket vár a tagországok hulladékgazdálkodásával szemben.

Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási aránya jelenleg 32 százalék, ezt rövid idő alatt meg kell duplázni, hosszú távú cél pedig, hogy a lerakókba kerülő lakossági hulladék jelenlegi 50 százalékos aránya 10 százalék legyen – sorolta az államtitkár.

Megjegyezte, ezeknek a céloknak az elérése tudatos döntések sorozatát igényli, azt várják, hogy ezt sikerül megvalósítani.

Koncz Zsófia kifejtette, a körforgásos gazdaság célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, az elhasznált termékre nyersanyagként tekintsenek, amelyet újból fel kell használni.

Felidézte, július elsejétől bevezetik a szennyező fizet elv alapján a kiterjesztett gyártói felelősséget. Vannak olyan szennyező termékek, amelyekért a gyártónak meg kell fizetnie a hulladék kezelését a teljes életciklusra. Koncz Zsófia szólt arról is, hogy egyre többen csatlakoznak az illegális hulladék felszámolására irányuló akciókhoz, a szelektív hulladékgyűjtést is egyre többen alkalmazzák. Fontosak a környezettudatos felhívások, erre nyitottság van a lakosság körében – tette hozzá az államtitkár.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk