Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. Az elnökválasztás várhatóan március 13-án lesz a parlamentben, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Visegrádon tartott sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta: a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben, parlamenti vita viszont nem lesz.

Kósa Lajos felidézte, hogy amikor a szocialisták adták a parlamenti többséget és a Ház elnökét, akkor kettős jelölés esetén sosem volt lehetőség a jelöltek parlamenti megszólalására a voksolás előtt. Ezzel szemben „mi az ellenzék jelöltjének is megadjuk a lehetőséget, hogy szóljon” – mondta.

A frakcióvezető 90 százalékra tette annak valószínűségét, hogy március 13-án lesz az államfőválasztás a parlamentben. A döntés a házelnöké, ő pedig ezt a március 6-i plenáris ülésen közli hivatalosan – tájékoztatott, hozzátéve, hogy akkor nyílik meg a jelölések lehetősége is.

A Fidesz belső szabálya szerint a frakciószövetség elnöke, Orbán Viktor tett javaslatot a köztársasági elnök személyére. Az egyöntetű támogatás azt jelenti, hogy az összes fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselő aláírja majd az Áder Jánost támogató javaslatot – közölte Kósa Lajos.

A visegrádi frakcióülésen arról is határoztak, hogy támogatják Bándi Gyula professzort – Székely László ombudsman jelöltjét – a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra. A szavazás – miután vélhetőleg a többi képviselőcsoport is elfogadja a személyét – jövő kedden várható róla az Országgyűlésben – tudatta a frakcióvezető.

A péntekig tartó visegrádi frakcióülés csütörtök délutáni programjáról elmondta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés irányáról, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közelgő választással kapcsolatos teendőkről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a Magyarországon működő nagy nemzetközi szervezetek fiókszervezeteinek átláthatósági szabályozásáról ad tájékoztatást.

Kósa Lajos kérdésre közölte, a budapesti olimpia témája nem kerül szóba a tanácskozáson.

Az MSZP-frakció úgy döntött, hogy Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét ajánlja köztársaságielnök-jelöltnek – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető szerdán Budapesten a képviselőcsoport évadnyitó ülése szünetében tartott sajtótájékoztatón. Majtényi László az ország szabadságának helyreállítását nevezte az egyik legfontosabb célkitűzésnek.

A volt ombudsman szerint a Fidesz-kormány elvette az ország, a személyek szabadságát, az autonómiák utolsó kis darabkáit próbálják most megvédeni. Vissza kell szereznünk a szabadságot – közölte, jelezve, erről szól programja.

„Arra még megvan a szabadságunk, hogy a Paris Saint-Germain és a Barcelona meccsét megnézzük” – folytatta – , de amikor a közügyekben próbál egy polgár fellépni, akkor egyre gyakrabban lehet érezni a szabadsága korlátozását.

Felidézte, hogy a civilek javasolták köztársaságielnök-jelöltnek, és azért mondott igent, mert azt gondolta, hogy így lehetősége lesz a szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországról beszélni.

Hozzátette: az alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie.

Majtényi László szerint ebben korábbi ombudsmanként van egy kis tapasztalata.

Kitért arra is, jelölésének feltétele volt az, hogy az alkotmányosságot helyre kell állítani, biztosítani kell a szabad választást és a szabad sajtót, állami fellépésre van szükség az elviselhetetlen szegénységgel szemben és fel kell lépni az államot átható korrupció ellen.

Jelezte, az LMP elnökségének kérésére programja kiegészült a fenntartható fejlődés követelésével és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletével.

Hozzátette: az MSZP-frakció mindezeket a programpontokat a magáénak érzi.

Tóth Bertalan közölte, támogatásuk azt jelenti, hogy a szocialista képviselők aláírják a Majtényi László ajánlóíveit és tavaszi titkos parlamenti választáson rá fognak szavazni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, olyan jelöltet kerestek, aki képes bemutatni, mit jelent számukra a negyedik magyar köztársaság. Hozzátette: azért is szorgalmazták közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt állítását, mert az elmúlt években pártpolitikusok kiüresítették ezt az intézményt.

Úgy fogalmazott, az 1989-ben létrehozott köztársaságot szétverték, és bár nagyon szerettek volna most a köztársaságnak elnököt jelölni, de csak köztársasági elnököt tudnak jelölni.

Jelezte, azon fognak dolgozni a következő években, hogy visszaállítsák Magyarországon az alkotmányosságot.

Kérdésre válaszolva Majtényi László beszélt arról, hogy az általa vezetett Eötvös Károly Intézet számos, de rendkívül szegényes forrásból működik, a források között van például a Soros Alapítvány is. A bevételükkel fillérre elszámolnak, gazdálkodásuk teljesen transzparens, a közhasznúsági jelentés a honlapjukon elérhető – mondta.

Molnár Gyula azt mondta, hogy az MSZP gazdálkodása is átlátható.

A pártelnököt kérdezték a választási együttműködéssel kapcsolatos ellenzéki egyeztetésekről, de Molnár Gyula nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Jelezte ugyanakkor, hogy Botka Lászlóval, Szeged szocialista polgármesterével – akit az MSZP miniszterelnök-jelöltnek javasol és a frakcióülésen is részt vett – azon dolgoznak a háttérben, hogyan lehet a legszélesebb együttműködést létrehozni.

MTI