A PestiSrácok.hu információi szerint július 19-én kiengedték a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját, Sztojka Ivánt. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg brutális kegyetlenséggel. Sztojka kiengedése után Cozma gyilkosai közül már csak ketten vannak börtönben.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Múlt csütörtökön feltételesen szabadult a szombathelyi börtönből a Cozma-gyilkosság tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottja – tudta meg a PestiSrácok.hu. Sztojka nem az egyetlen, aki idő előtt távozhatott. Két éve P. Gábor, a negyedrendű vádlott is elhagyta a fegyintézetet. A gyilkosok közül már csak ketten ülnek, köztük a halálos szúrást elkövető Raffael Sándor.

Társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt – idézte fel a portál. A tárgyalások alatt többször is őrjöngő Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott.

A Győri Ítélőtábla egy évvel később életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte. Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult, mert szerintük is törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról tizenhárom évre súlyosbította.

Szíven szúrták a sportolót

A vizsgálat szerint a támadásért felelős 25 fős enyingi társaság hajnali háromnegyed kettőkor érkezett meg a bárba. Eredetileg Székesfehérvárra akartak menni, hogy megtorolják az egyiküket – az enyingi R. Jánost – egy nappal korábban ért sérelmet, aki Fehérváron összetűzésbe került egy társasággal. Mivel azonban szombat éjszaka a felderítésre kiküldött emberük nem találta meg Székesfehérváron a megfenyíteni szándékozott személyeket, úgy döntöttek, hogy máshová mennek szórakozni.

Véletlenül kerültek éppen Veszprémbe, ahol a Patrióta lokálban már a megjelenésükkel riadalmat keltettek, ugyanis erőszakosan léptek fel, belekötöttek a szórakozóhely vendégeibe. Az alagsori diszkóban kirobbant verekedést is a társaság öt tagja provokálta, akik tánc közben kinézték maguknak a lokálban tartózkodó legnagyobb termetű embert – a 211 centiméteres Marian Cozmát – akit Németh Győző szándékosan hátulról fellökött.

Társai, Rafael Sándor, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba azonnal bekapcsolódtak a verekedésbe, míg Cozmát a csapattársai – Zsarko Sesum, Ivan Pesics és Uros Vilovski – igyekeztek megvédeni a túlerőtől. Pogány Péter szerint bizonyítani tudják, hogy a diszkóban Rafael Sándor szúrta vesén Marian Cozmát, aki sérülten kimenekült a bár elé. A nyomozás adatai szerint a támadók közül hárman – Rafael, Németh és Sztojka – futottak utána, majd a bejárat előtt körbevették a vérző sportolót. Ekkor Rafael szíven döfte Cozmát, míg Németh vesén szúrta Pesicset. A földön fekvő Cozmához lehajoló Sesumot Németh teljes erőből fejen rúgta. A csapattársai segítségére siető Vilovskit a bárból időközben kitóduló enyingi társaság tagjai üldözőbe vették, de az elfutó sportolót nem érték utol. Ezek után a támadók elmenekültek a helyszínről, az általuk használt késeket feltehetőleg eldobálták, ám ezeket a rendőröknek később nem sikerült megtalálniuk.

A teljes cikk a PestiSrácok.hu-n olvasható.