Március 15-i ünnepi beszéd

173 év után ismét az a kérdés: Rabok legyünk, vagy szabadok? – Az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetére megemlékezve elmondott aktuális gondolataim.

Posted by Márki-Zay Péter on Monday, March 15, 2021
Hirdetés

Félórás, előre megszerkesztett, leginkább kormányváltást vizionáló videóval jelentkezett március 15-én 9 órakor a közösségi oldalán Márki-Zay Péter, így még csak azt sem lehet mondani, hogy az élő adás okozta feszültség, elszólás okozta volna a hibákat – értékel a lap.

A felvételt nézve alighanem sok-sok embernek feltűnt az első perceknél az első évszámbeli tévedés, ami szerint 163 éve történt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. Holott nem, 1848+163 2011-gyel egyenlő, azaz pontosan 10 évet tévedett az önjelölt balliberális miniszterelnök-jelölt. Sőt, ugyanezt a számbeli tévedést a beszéde végén megismételte, tehát nem egyszeri esetről van szó. Így azért felmerülhet a kérdés: mennyire vehető komolyan egy politikus beszéde, ha már az alapvető történelmi számokkal, évfordulókkal sincs tisztában? – vetik fel.

Szintén érdekes aranyköpésnek minősül, amikor az előző vásárhelyi városvezetésre akarta sokadjára ráhúzni a vizes lepedőt a szemmel láthatóan „fejlesztésirigységben” szenvedő polgármester, ugyanis mint mondta, rossz minőségű közvilágítást, utakat, tereket, óvodákat és iskolai rendelőket építettek a városban. Utóbbi talán orvosi rendelő lenne vagy valami más? (Arról nem is beszélve, hogy miközben az előző, fideszes városvezetések komoly beruházásokkal ajándékozták meg a várost, Márki-Zay nevéhez csak elszerencsétlenkedett projektek kötődnek egy-egy okoszebra, bódékönyvtár és rackafűnyíró-látványprogram mellett… – hívják fel a figyelmet.)

Aki egyébként sok újra számított a polgármestertől, annak csalódnia kellett. A szokásos mantrák: korrupció, lopás, Putyin, pártállami sajtó és bíróságok, az önkormányzatok sanyargatása stb., stb., stb. és a parttalan Fidesz-gyalázás mellett sok érdemi nem hangzott el a 30 perc alatt. „Rabok legyünk vagy szabadok?” – tette fel a kérdést többször is a politikus, ám arról semmi újat nem mondott, hogy mitől lenne jobb, ha jövőre a balliberális tömörülés kapna többséget az országgyűlési választásokon… – írják.

Korábban írtuk