Fotó: MTI

Hétfői rendkívüli ülésén egyhangú döntéssel módosította a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését, a büdzsé főösszege az eredeti 23,1 milliárdról 24,877 milliárdra nőtt. A Fidesz-KDNP-frakció kezdeményezte, alakuljon vizsgálóbizottság, mert a gyanú szerint Márki-Zay Péter (független) polgármester megszegte a költségvetési szabályokat.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az előterjesztés ismertetése során elhangzott, a büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése miatt van szükség, illetve pályázatokból finanszírozott fejlesztések végrehajtásához is át kell csoportosítani forrásokat egyes költségvetési sorok között.

Kovács László (Fidesz-KDNP), a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, konstruktív együttműködés nyomán állapodott meg a városvezetés és a többséget adó Fidesz-KDNP-frakció a költségvetés módosításáról. A képviselő ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a polgármester úgy írt ki közbeszerzést, majd kötött szerződést egy a strandfürdőben megvalósítandó beruházásra, hogy az ehhez szükséges forrás nem állt rendelkezésre.

A képviselő közölte, ez felveti a fedezet nélküli kötelezettségvállalás gyanúját, ezért kezdeményezte, hogy az eset tisztázására alakuljon vizsgálóbizottság.

Márki-Zay Péter kifejtette, a beruházás során víztisztító berendezéssel látják el a strandfürdő egy kútját. A 170 millió forintos fejlesztés évente 100 millió forint megtakarítását eredményez, így kevesebb mint két év alatt megtérül.

A politikus emlékeztetett, a költségvetés – a többi közt a beruházáshoz szükséges – módosítását korábban ötször kezdeményezte, az előterjesztést a közgyűlés azonban nem vette napirendre vagy a javaslat nem kapott többséget.